Innovation

Bitcoin – så funkar valutan

Ny Tekniks reporter Charlotta von Schultz.
Ny Tekniks reporter Charlotta von Schultz.
I början av september 2013 fanns närmare 12 miljoner bitcoins i omlopp.
I början av september 2013 fanns närmare 12 miljoner bitcoins i omlopp.

Ny Tekniks Charlotta von Schultz reder ut frågetecknen kring den nya valutan.

Publicerad

Vad är bitcoin?

En digital valuta som skapas och lagras elektroniskt. Ingen centralbank eller organisation kontrollerar den. Vanliga människor ansluter sig till ett globalt peer to peer-nätverk och använder sin datorkraft för att skapa nya bitcoins och övervaka transaktioner med hjälp av kryptonycklar.

Hur började det?

Den första specifikationen av valutan publicerades år 2009 av pseudonymen Satoshi Nakamoto. Samma år skapades bitcoin-nätverket och efter en trög start växte intresset snabbt.

Hur många bitcoins finns det?

I början av september fanns närmare 12 miljoner bitcoins i omlopp, motsvarande ett värde på 10,4 miljarder kronor. Varje dygn görs drygt 50 000 betalningar med valutan.

Vem bestämmer värdet?

Det styrs av tillgång och efterfrågan. Valutan kan köpas och säljas med ”vanliga” pengar på börser, den mest kända heter Mt Gox.

Den 5 september kostade en bitcoin 887 svenska kronor, men värdet har svängt kraftigt under åren.

Var kan jag spendera mina bitcoins?

Allt fler tar emot bitcoins på nätet. Bloggplattformen Wordpress.org och Wikileaks är två kända exempel.

Bitcoin.se listar svenska sajter som accepterar valutan. Här kan man exempelvis köpa exotiska fröer och böcker.

Hur skapas nya bitcoins?

Man får dem i utbyte mot kryptografiska beräkningar, där en förutbestämd algoritm räknar ut så kal­lade hashsummor. Beräkningskraven blir hårdare med tiden för att antalet bitcoins ska öka i jämn takt. Därför krävs allt mer datorkraft för att skapa bitcoins. I början dög en vanlig persondator, därefter grafikkort. Sedan kom specialbyggd hårdvara, så kallade bitcoin miners.

Kan det bli hur många bitcoins som helst till slut?

Nix. Tillväxten går allt långsammare. Mängden nya bitcoins halveras ungefär vart fjärde år och runt år 2140 nås maxtaket som är satt till 21 miljoner bitcoins.

Hur förvarar jag mina bitcoin?

Du kan spara dem i ett plånboksprogram i din egen dator eller anlita en plånbokstjänst.

Hur går en betalning till?

Bitcoins sänds till och från de elektroniska plånböckerna. Överföringen signeras med hjälp av kryptonycklar och verifieras av peer to peer-nätverket. Det kan ta upp till tio minuter.

Vem gillar bitcoins?

Alla som inte gillar bankernas avgifter och som vill kunna överföra pengarna direkt vart som helst i världen alla veckans dagar. Det finns varken inflation eller skatter, och man kan betala anonymt utan att myndigheter kan spåra transaktionen.

Kan inte anonymiteten missbrukas?

Jo. Och bitcoin har anklagats för att hjälpa kriminella att tvätta pengar och köpa droger.

Framtidsvaluta eller bubbla?

Åsikterna går isär. Men valutan har fått flera konkurrenter. En av de största är Ripple som lanserades av organisationen Opencoin. Andra stora utmanare är Namecoin, Litecoin och PPcoin.