Samhälle

”Bemannade resor till Mars kommer att ske – men inte om fyra år”

PODCAST. Människan är på väg ut i rymden igen. Månen når vi detta decennium, tror Christer Fuglesang, medan Mars dröjer till 2030-talet.

Publicerad

Astronauten Christer Fuglesang är gäst i Ny Tekniks podcast Allt du behöver veta om ny teknik. Lyssna på avsnittet här:

Christer Fuglesang var förste svensk i rymden när han som ESA-astronaut (European Space Agency) vistades på internationella rymdstationen ISS en första gång 2006, och en andra gång 2009.

Tidigare i höstas var svensk-amerikanska Nasa-astronauten Jessica Meir gäst i Ny Tekniks podcast.

Jessica Meir berättade att hon inte ville återvända till jorden efter sju månader, utan ville stanna kvar på ISS. Längtar du tillbaka till rymden?

– Ja det gör jag. Jag ville inte heller tillbaka, men min resa var kortare än hennes, två veckor bara. De flesta som har varit i rymden vill tillbaka.

Vad är det man längtar efter?

– Upplevelsen, att det är ett helt nytt sätt att leva, med tyngdlösheten och de fantastiska vyerna ner över jorden. Sedan var det en fantastisk kamratskap.

Varför ska vi över huvud taget fortsätta skicka ut människor till rymden, är det inte bättre att vi bara skickar robotar?

– Ja, men vad är det vi vill? Om vi bara vill lära oss mer om hur det ser ut, då blir det billigare att skicka robotar, och därför skickar vi robotar till solsystemets planeter och asteroider. Men om syftet är att människor ska kunna bo på andra planeter, då måste vi skicka upp människor. Så anledningen till att vi skickar upp människor är i första hand för att vi vill lära oss hur det är att leva i rymden. Sedan görs många saker mycket mer effektivt av människor.

Elon Musk har sagt att den första bemannade resan till Mars ska ske om fyra år, 2024. Är det möjligt?

– Inte på fyra år. Däremot kommer det att ske. Elon Musk har lyckats genomföra allt han har sagt, däremot inte på den tid han har sagt. Jag tror det blir på 2030-talet. Däremot kommer vi att vara tillbaka på månen på 2020-talet, säger Christer Fuglesang.

Vill se en större satsning på Esrange

Christer Fuglesang är föreståndare för KTH:s rymdcenter, rådgivare åt försvarskoncernen Saab och är engagerad i att göra rymdbasen Esrange i Kiruna till en uppskjutningsplats för satelliter. På sikt hoppas han även på rymdturism där.

Hur klokt är det att ha rymdturism, med tanke på hur vi i dag ser på utsläpp från turistresor med flyg?

– Utsläppen är fullständigt marginella. Det är klart när vi börjar skicka upp miljontals människor i rymden då måste man förhålla sig till det, och göra något åt det. Men då får vi se till att vi att vi har nått den punkten att vi tillverkar bränsle i raketerna på ett grönt sätt, säger Christer Fuglesang i poddavsnittet.

Lyssna på avsnittet för att höra Christer Fuglesang svara på fler frågor om rymdutforskning.

Prenumerera på Ny Tekniks podcast? Det gör du genom att följa länkarna nedan till den podcastplattform du föredrar.

Podcast Apple-enheter

Spotify

Acast

Google Podcasts

Pocket Casts