Innovation

Batterimaterial smälter i kyla

Utsatt för högt tryck uppvisar metallen litium oväntade egenskaper. Den fryser först vid minus 83 grader och övergår till att bli en vätska vid rumstemperatur, visar nya rön.

Publicerad

Säg litium och de flesta tänker på laddningsbara batterier i mobiler eller bärbara datorer. Nya forskningsrön gör att metallen nu kanske även kan börja associeras med material med märkliga egenskaper. En internationell forskargrupp, ledd av Christophe Guillaume vid universitet i Edinburgh, konstaterar att metallen inte alls uppför sig som en sådan vid höga tryck.

Forskargruppen utsatte litium för ett tryck mellan 40 och 60 gigapascal. Det är fyra till sex gånger högre än det tryck som krävs för att diamant ska bildas av kol. Men istället för att bli mer fast blev litium flytande i rumstemperatur. Den fasen behöll metallen ända ner till minus 83 grader. Då började materialet stelna, och det i en komplex kristallstruktur som aldrig observerats tidigare . Dessutom steg temperaturen när materialet fick supraledande egenskaper. Som högst var den 17 Kelvin.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här