Digitalisering

Både Google och Microsoft gör en Apple

Både Microsoft och Google siktar nu på att upprepa Apples succé med App Store - nätbutiken där program till Iphone distribueras och säljs. Frågan är då vad Nokia tänker göra.

Publicerad

(UPPDATERAD). I torsdags presenterade Google planerna på Android Market - en marknadsplats för program till operativsystemet Android som är Googles mobilsatsning.

Och på måndagen läckte uppgifter ut om ett motsvarande drag från Microsoft, då med program för operativsystemet Windows Mobile.

Informationen om Microsofts planer kommer från en platsannons på Computerjobs.com där man söker efter en person som ska ansvara för "the Windows Mobile marketplace, 'the place to be' for developers wishing to distribute and monetize their Windows Mobile applications".

I linje med App Store
Båda projekten ligger i linje med App Store, den avdelning av Apples nätbutik Itunes Store som är den enda officiella kanalen för program till Iphone.

Android Market tycks dock bli öppnare än App Store, där Apple enväldigt styr över vilka program som får distribueras.

App Store som lanserades i somras samtidigt med Iphone 3g, har snabbt blivit en succé. Enligt Apples vd Steve Jobs omsattes 30 miljoner dollar bara den första månaden.

Programvara avgör
Steve Jobs själv, och många bedömare av mobilmarknaden, tror att slaget om mobilmarknaden framöver kommer att handla om program, och inte som hittills, om tekniska finesser i hårdvaran som kamera, musikspelare, stor bildskärm, gps med mera.

Och med App Store har Apple lyckats med det som ingen annan mobiltillverkare hittills klarat: Att få fart på nedladdningen av program till avancerade mobiler med datorliknande operativsystem.

Nokia, som bygger sina avancerade mobiler på operativsystemet Symbian, har nått en viss framgång, men medvetenheten hos kunderna om tillgången på program är inte lika stor som hos användarna av Iphone.

På Nokia Download, en undersajt till Nokia.com, har 90 miljoner program laddats ner sedan starten för två år sedan. Och från App Store laddade användarna enligt Apple ner 60 miljoner program bara första månaden.

Hur ska Nokia göra
Frågan är nu hur Nokia ska hantera den framtida distributionen av Symbianprogram.

I början av sommaren blev det klart att Nokia, som är storägare i brittiska Symbian, köper hela bolaget, slår samman olika varianter av Symbian, för över hela programvaran till öppen källkod samt gör den gratis.

Nokia och Symbian hävdar att miljardaffären på intet sätt är ett svar på Googles Android, som också bygger på öppen källkod och är gratis.

En möjlig framtida kanal för Symbianprogram är Nokias tjänsteportal Ovi där Nokia i dag säljer musik, kartor, reseguider, spel och erbjuder besökarna att dela med sig av material sinsemellan.