Populärteknik

Äventyrare flög jorden runt i gyrokopter

Foto: James Ketchell
Foto: James Ketchell

Brittiske James Ketchell är först i världen med att flyga solo jorden runt i en öppen gyrokopter. Sedan han startade resan i mars har det gått 175 dagar och han har tillryggalagt 37 000 kilometer.

Publicerad

Under flygturen har han varit nära att träffas av blixten över Kanada och tvingats nödlanda på en väg. Mellan Grönland och Island blev vädret så dåligt att sikten var obefintlig.

– Jag lyckades ta mig igenom, om inte hade jag kraschat i Atlanten, säger han till BBC.

Resan utgick från flygfältet Popham i Hampshire. Färden gick över Frankrike, Tyskland, Polen, Lettland, Estland och Ryssland – från väst till öst – över Berings sund, Kanada och USA, till Grönland, Island och Färöarna. Han kom slutligen tillbaka hem via Skottland.

Under tiden har Ketchell gjort 122 mellanlandningar, då han bland annat har föreläst på skolor.

37-åringen har gjort sig känd som äventyrare och har tidigare genomfört flera strapatser, som att bestiga Mount Everest och paddla över Atlanten. Han säger att han genomfört flygningen för att inspirera unga att följa sina drömmar och inte vara rädda för att misslyckas.

En gyrokopter är en farkost som ser ut som en helikopter, men fungerar mer som ett vanligt flygplan. Den drivs framåt av en propeller i nosen eller aktern.