Miljö

Asteroid passerade nära jorden

Foto: Olivier Hainau
Foto: Olivier Hainau

En asteroid har passerat anmärkningsvärt nära jorden. Denna gång fanns ingen risk för kollision men händelsen har gett forskare en möjlighet att testa sina system för att upptäcka och studera asteroider.

Publicerad

Det är inte första gången asteroiden 2012 TC14 närmar sig jorden. Första gången, 2012, observerades den innanför månens bana omkring 95.000 kilometer från jorden. Den här gången passerade asteroiden betydligt närmare _ på drygt 40.000 kilometers avstånd.

– Det är väldigt nära jorden och nära där många satelliter kretsar, säger Anders Johansen, professor i astronomi vid Lunds universitet.

Asteroiden 2012 TC14 observerades ovanför Antarktis vid klockan 6.40 svensk tid.

Den uppskattas vara i storleksordningen 10 meter och ha formen av en "ganska stor" potatis. Den här gången fanns ingen risk för kollision med jorden.

– Man känner till dess bana ganska väl och då kan man räkna på det, säger Anders Johansen.

Asteroiden gav dock forskare världen över möjlighet att testa sina kommunikationssystem och system för att observera asteroider och öva på ett mer hotfullt scenario.

"I princip låtsades vi att det var ett kritiskt objekt som skulle kunna ha stor påverkan på jorden, skriver Detlef Koschny på den europeiska rymdstyrelsen ESA i ett blogginlägg, rapporterar Reuters.

Bland annat upptäcktes att ett radarsystem i Puerto Rico skadats i orkanen Maria.

Enligt Anders Johansen på Lunds universitet finns i dag inga system som kan stoppa en asteroids framfart, men däremot i viss mån ändra dess bana. Mer kunskap om asteroidernas banor ger forskarna möjlighet att bättre förutsäga framtida rörelser.

Asteroid 2012 TC14 beräknas närma sig jorden nästa gång år 2079, enligt ESA.

Den anses ha likheter med den asteroid som exploderade över Tjeljabinsk i centrala Ryssland 2013, en explosion som lämnade efter sig mer än tusen skadade och raserade byggnader. Den gången kom asteroiden som en överraskning, enligt Johansen.

– Det visar att vi inte har koll på alla små asteroider, säger han och fortsätter:

– Men det här är inte asteroider som utplånar civilisationen. De riktigt farliga kommer med hundra miljoner års mellanrum enligt statistiken.