Övriga nyheter

Åskan slår ut nya led-lampor

Gatbelysning med lysdioder klarar inte överspänningar i elnätet. Stora områden mörkläggs när åskan går. Svenska kommuner som drabbats försöker nu skydda tekniken.

Publicerad

Stora delar av danska Esbjerg släcktes ner i oktober. Ett kraftigt åskväder skadade 500 nya gatlampor med lysdioder, led. Att ersätta dem tog flera veckor. Strax före jul var det jylländska Tims tur. Där havererade runt 100 led-lampor. Esbjerg kommuns talesman ser armaturerna som tidsinställda bomber, i en intervju i danska Ingenjøren.

Händelserna sätter fingret på en svag punkt hos led-lampor: de är känsliga för häftiga variationer i spänningen och många saknar tillräckligt åskskydd. När blixten slår ner kan överspänningar, transienter, spridas hundratals meter i elnätet och slå ut gatubelysningen.

Danmark ligger i täten när det gäller att byta gamla gatlyktor mot lysdioder. Förutom stora energibesparingar räknar kommunerna med lägre kostnader för underhåll eftersom lysdioder har mycket längre livslängd än traditionella ljuskällor. Men kalkylen spricker om armaturerna slås ut av åska redan efter några år.

I Esbjerg ersatte leverantören de skadade lamporna inom ramen för garantin. Nu pågår förhandlingar om vem som ska ta notan för att skydda kommunens tusentals ledlampor mot framtida åskoväder. Haveriet har fått stor uppmärksamhet i Danmark, och belysningsföreningen Faba håller under våren informationsmöten runt om i landet.

Problemet finns även i Sverige. Örnsköldsvik och Linköping är två drabbade orter som nu väljer olika strategier för att skydda belysningen.

Örnsköldsvik har storsatsat på den energisnåla led-tekniken och har 5 500 led-armaturer. Det motsvarar nästan en tredjedel av kommunens alla gatlyktor. Ytterligare 1 300 ska installeras i år. För att spara extra mycket energi släcks lamporna dessutom ner under sommaren. Men när belysningen slogs på igen i september i fjol så började klagomålen strömma in till Övik Energi.

– Vi fick väldigt många samtal om att det var mörkt i stora områden, säger Peder Nordin, chef för teknik och utveckling för energibolagets elnät.

Det visade sig att ett hundratal lyktstolpar hade skadats av sommarens intensiva åskväder. Förutom led-lyktor så hade även elektronisk utrustning till metallhalogenarmaturer slagits ut. Att åtgärda felen kostade kommunen 250 000 kronor. Det tog dessutom flera veckor tills alla lyktor lyste igen.

En åskskyddsexpert har nu utrett hur belysningen kan skyddas. Armaturer som försörjs av luftledningar drabbades extra hårt i fjol, och därför får utvalda luftledningar nya överspänningsskydd. Åtgärden, som kostar cirka 100 000 kronor, skyddar främst armaturer utanför tätorten. Att förse samtliga 5 500 led-lampor med högspänningsskydd skulle vara betydligt dyrare, och Peder Nordin tror inte att det är nödvändigt.

– Men facit har vi först till hösten. Då vet vi om det räckte att skydda luftledningarna, säger han.

Även Ljungsbro utanför Linköping drabbades av rejäla åskväder i somras. Där skadades tio av knappt 200 led-armaturer. Johan Nilsson, nätansvarig för belysning på Tekniska verken i Linköping, ser det som en stor andel med tanke på att kommunens traditionella armaturer står pall för åska utan problem.

– Jag har arbetat med gatubelysning sedan 1988, och jag har aldrig varit med om att armaturer skadats så här, säger han.

Nu ställer energibolaget hårdare krav på de 5 000 nya led-armaturer som ska installeras i år, en satsning på 15 miljoner kronor. Endast armaturer med ett överspänningsskydd på 10 kilovolt släpps in på nätet. Men Johan Nilsson är inte helt övertygad om att det är tillräckligt.

– Nej, 100 procent trygg är jag inte. Om det inte räcker så får vi överväga att installera överspänningsskydd i belysningscentralerna också. Men det skulle såklart innebära en extra kostnad, säger han.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!