Innovation
Artificiell hud kan få robotar att känna smärta

Artificiell elektronisk ”hud” kan härma kroppens reaktion på smärta. Det öppnar för nya slags proteser och robotar.
Forskare har sedan tidigare utvecklat elektronisk "hud", e-hud, som kan reagera på beröring. Nu har de tagit nästa steg: e-hud som kan reagera på sådant som orsakar smärta hos människor, till exempel när vi bränner oss. Det här är viktigt om vi vill utveckla mer människolika robotar och kanske framför allt en ny generation av proteser som kan skydda bärarna från potentiella faror och skador.
Den e-hud som forskarna vid RMIT University i Melbourne, Australien har utvecklat är tillverkad av tunn och böjbar elektronik, däribland biokompatibel kisel. Den artificiella huden ska kunna reagera på tryck och temperaturförändringar, och ska också kunna ”uppfatta” skillnaden mellan exempelvis en lätt och en hårdare klapp, praktiskt taget lika snabbt som hos människor.
– Vi känner saker med vår hud hela tiden, men vår smärtreaktion slår bara till vid en viss punkt, som när vi rör något som är för varmt eller för vasst. Ingen elektronisk teknik har kunnat härma den väldigt mänskliga smärtkänslan på ett realistiskt sätt förrän nu. Vår artificiella hud reagerar genast när tryck, värme eller kyla når en smärtgräns, säger professor Madhu Bhaskaran, som lett studien, i ett uttalande.
Studien ”Artificial Somatosensors: Feedback receptors for electronic skins” har publicerats i Advanced Intelligent Systems.