Digitalisering

Apples Ios 15.2 tillåter anhöriga att nå kontot efter dödsfall

Det finns uppskattningsvis en miljard Iphone-användare globalt sett, enligt Apple själva. Foto: Andy Wong/AP/TT
Det finns uppskattningsvis en miljard Iphone-användare globalt sett, enligt Apple själva. Foto: Andy Wong/AP/TT

Sex och död är två komplicerade saker att förhålla sig till digitalt. Nu testar Apple nya grepp för att förenkla det ena och förhindra det andra.

Publicerad

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till våra populära (och kostnadsfria) nyhetsbrev här.

(Artikeln är uppdaterad)

Det är i betaversionen, alltså testversionen för dem som vill vara först med det senaste, av Apples kommande operativsystem Ios 15.2 som förändringarna märks.

När det gäller döden, eller rättare sagt möjlighet att komma åt någons konto efter att de avlidit, har det varit känt sedan tidigare att Apple vill förenkla processen.

I betaversionen kan användare nu, enligt techsajten The Verge, på sin mobil eller padda välja upp till fem kontakter som ”arvingar” (legacy contacts).

Genom en relativt snabb process kan användaren se till att en sambo, familjemedlem eller nära vän får möjlighet att komma åt ens Icloud-data när man inte längre finns.

Finns redan hos andra aktörer

Möjligheten för efterlevande att komma åt anhörigas digitala konton med bilder, dokument och liknande finns redan hos exempelvis Google och Facebook.

Apple har länge bedyrat användarnas rätt till sin egen data som det viktigaste men väntas alltså göra förändringen i en kommande uppdatering av sitt operativsystem.

Men förändringen kring det digitala livet efter döden är inte den enda Apple jobbar på. I betaversionen av Ios 15.2 finns även en omdebatterad möjlighet för föräldrar att få information ifall någon skickat en nakenbild till deras barn.

Som macrumors.com rapporterar rör det sig om en frivillig funktion, alltså ingen som automatiskt är påslagen. För den som vill går det att aktivera ett filter som suddar ut nakenbilder som skickas eller tas emot via meddelande-appen till ett barn.

Föräldrar får ingen notis

Däremot får föräldrakontot ingen automatisk notifikation om att barnet tagit emot eller skickat naket innehåll. Enligt Macrumors och The Verge beror det bland annat på att Apple vill skydda barn som exempelvis inte berättat om sin sexuella läggning för sina föräldrar. Den som har filtret påslaget får dock möjligheten att skicka en notifikation till en betrodd användare, som kan vara en förälder. Det går även att trycka förbi systemets varningar och titta på bilden.

Förändringen som Apple nu testar och eventuellt tar med i en kommande uppdatering till hundratals miljoner användare skiljer sig från den kontroversiella nakensökningen som företaget fick kritik för tidigare i höst.

Apple meddelade då att de jobbade på en funktion som automatiskt scannade av folks bibliotek i Icloud efter bilder på övergrepp mot barn. Efter kritik sade Apple att de skulle ”samla feedback och göra förbättringar”.

Fakta: Apple

Apple, grundat 1976, är ett av världens största företag sett till antal anställda, omsättning och marknadsvärde.

Förutom hårdvaruprodukter som datorer, mobiltelefoner och läsplattor har Apple de senaste åren blivit en stor spelare inom tv och film.

Företaget har drygt 140 000 anställda och en omsättning på cirka 274 miljarder dollar.