Digitalisering

Apple köper Saabs 3D-teknik

Den hemliga miljardköparen till Saabs 3D-bolag C3 Technologies är med största sannolikhet amerikanska Apple. Det kan innebära det blir svensk kartteknik i stället för Google Maps i Apples Iphone och Ipad.

Publicerad

Det är nyhetssajten 9to5Mac Apple Intelligence som i helgen avslöjade att tre nyckelpersoner från Linköpingsföretaget C3 Technologies sedan i somras arbetar inom Apples IOS-division.

Förutom vd Mattias Åström, ekonomichefen Kjell Cederstrand och produktchefen Ludvig Emgård är ett helt team av erfarna C3-utvecklare redan involverade i arbeten för Apple, rapporterar 9to5Mac.

Därmed skulle den "hemliga miljardköparen" från i somras vara avslöjad. Det var då som Saab i Linköping rapporterade att man sålt sina 57,8 procent i avknoppningen C3 Technologies för cirka 1 miljard kronor till en icke namngiven "köpare i västvärlden".

- Inga kommentarer, säger C3:s finanschef Kjell Cederstrand när Ny Teknik ringer honom hemma i bostaden i Sollentuna för att få bekräftat att det är Apple som köpt C3 Technologies.

Han säger att ”avslöjandet” i 9to5Mac innehåller mycket fel.

- Det är ett hopkok av gamla rykten. Det kommer snart ett officiellt besked om vem som är köparen, säger Kjell Cederstrand.

Han säger att företaget är intakt, är kvar i Linköping och att alla anställda, 35 personer, är kvar i företaget.

C3 Technologies startades 2008 inom Saabs eget ”växthus” Saab Ventures med en teknik som utvecklats för målsökande missilier att hitta sina mål.

De algoritmer som Saabs ingenjörer i Linköping tagit fram används inom C3 Technologies för att skapa noggranna 3D-modeller av städer och landskap.

C3 Technologies fotograferar städer med ett kamerasystem som hänger under ett flygplan eller sitter på ett biltak.

Omdömena den svenska tekniken är överväldigande – ”framtidens 3D-kartor”, ”superkartor” och ”3D-kartor på steroider” är bara några reaktioner.

När Saab i mitten av juli meddelade att man sålt företaget gick spekulationerna i Apples riktning, men de blev aldrig bekräftade.

Nu säger sig 9to5Mac ha säker information på att det är just Apple som tagit över.

Apple har tidigare köpt på sig specialiserade bildsökningsföretag, bland annat svenska Polar Rose i Malmö. Med C3 Technologies väntas Apple nu har tillräckliga resurser för att avsluta samarbetet med Google om Google Maps i Iphone och Ipad.

Efter Googles framgångar med operativsystemet Android för smarta mobiler har relationerna mellan Apple och Google varit bottenfrusna och hela branschen bara väntar på att samarbetet om Google Maps ska avbrytas.