Digitalisering

Analytikern tros ha läckt fler handlingar

Bradley Manning, den amerikanske underrättelseanalytiker som misstänks ha läckt krigsdagböcker från Afghanistan till Wikileaks, tros ha överlämnat ytterligare ett stort antal dokument.

Publicerad

<p>Bland dessa finns den databas med nära 400 000 krigsdagböcker från Irak, som Wikileaks nyligen offentliggjorde. </p> <p>Bradley Manning misstänks också ha läckt omkring 260 000 meddelanden till och från amerikanska utrikesdepartementet till Wikileaks. </p> <p>Organisationen sägs också ha videofiler, som visar en amerikansk flygattack och massaker nära staden Garani i Afghanistan 2009, då 140 människor dog. Av dem var 20-30 civila dödsoffer. Detta har dock inte bekräftats av Wikileaks.</p> <p>På Twitter har Wikileaks ironiskt deklarerat att man också har tillgång till ett exemplar av det av Pentagon förbjudna bokoriginalet "Operation Dark Heart". Det vill säga den amerikanske agenten Anthony Shaffers ocensurerade berättelse om sina uppdrag </p> <p>i Afghanistan.</p> <p>Ny Teknik har sökt men inte lyckats nå Julian Assange för en kommentar. I det amerikanska tv-programmet "Democracy Now" säger han:</p> <p>- Jag tror att det är bättre att vi inte kommenterar det där. Men, du vet, man kan tänka sig att det i en liknande situation kan vara värt att försäkra sig om att viktiga delar av historien inte försvinner. </p>

1,4 Gigabyte stor fil

Den 1,4 Gigabyte stora filen med namnet ”Insurance.aes256” publicerades på Wikileaks webbplats i slutet av juli. Den är krypterad, och inga ledtrådar har getts om vad

den innehåller.

Krypteringen antas dock vara gjord av Wikileaks egna medarbetare, möjligen av Julian Assange själv.

Filändelsen ”.aes256” antyder att den är krypterad med algoritmen med samma namn. AES, Advanced Encryption Standard används världen över, bland annat av amerikanska staten. Med 256-bitars nycklar är den godkänd även för hemlig­stämplat material.

Det går bara att spekulera om vad filen innehåller. Men dess storlek avslöjar att den borde innehålla annat än bara ren text, exempelvis video­filmer.

Namnet ”insurance”, försäkring, har gett upphov till spekulationer om att Wikileaks eller Assange spridit filen på nätet för att senare kunna skicka ut dess nyckel eller lösenord. Detta för att informationen ska bli offentlig i den händelse myndigheterna stänger Wikileaks och kon­fiskerar data. Nu finns den på servrar och i form av torrent-filer runt om i världen, och vore mycket svår att ta bort igen.