Digitalisering

Amazons ai-assistent kallad till mordutredning

Amazons högtalare Echo, där den digitala butlern Alexa är integrerad. Foto: Amazon
Amazons högtalare Echo, där den digitala butlern Alexa är integrerad. Foto: Amazon

Den digitala assistenten Alexa, skapad av Amazon, kan komma att spela en avgörande roll i en kriminalutredning i Arkansas, USA.

Publicerad

Hösten 2015 hittades en person strypt och dränkt i ett badkar i en bostad i Arkansas. Bostadsägaren James Andrew Bates misstänktes kort därefter för dådet.

Bates hävdar å sin sida att han är oskyldig, och hävdar att han bjudit in mordoffret och en annan vän till sin bostad. Bates ska sedan ha gått och lagt sig med vännerna kvar i bostaden. När han sedan vaknade och tog sig till badrummet ska han ha hittat mordoffret i badkaret.

Men i polisförhör har den andra vännen uppgett att han lämnade Bates bostad strax efter midnatt. Det blivande mordoffret ska då ha varit vid liv, enligt utsago.

Läs mer:

Polisen i Arkansas vill nu ta hjälp från oväntat håll för att samla in bevis om vad som egentligen skedde under natten, skriver Techcrunch.

Mordmisstänkte Bates är en stor teknikfantast, med flera uppkopplade prylar i sitt hem – bland annat Amazons högtalare Echo, där den digitala assistenten Alexa är en funktion.

Echo har sju inbyggda mikrofoner som ständigt är aktiva för att Alexa ska kunna ta emot kommandon, svara på frågor och börja spela musik via högtalaren, till exempel.

Läs mer:

Alla röstkommandon som Echo och Alexa tar emot skickas upp Amazons molnservrar, och polisen hoppas att högtalaren ska ha spelat in något som kan en tydligare bild av vad som händ i Bates bostad.

Amazon har än så länge vägrat att lämna över informationen till polisen, och säger att man inte kommer att göra det utan en bindande, rättslig förfrågan.