Digitalisering
Allt du behöver veta om nya Chrome
Google håller sitt löfte och stärker individers möjligheter att surfa i privat läge. Med den senaste versionen av webbläsaren Chrome förhindras webbplatser att stänga ute personer som vill vara anonyma besökare.
Uppdateringarna duggar tätt från Googles utvecklingsavdelning. För drygt en månad sedan lanserades den 75:e versionen av den populära webbläsaren Chrome. Och häromdagen var det dags för den 76:e versionen.
Det som sticker ut i den senaste upplagan är ökade möjligheter för användaren att surfa i privatläge.
Google täpper helt enkelt igen hålet som gjorde det möjligt för webbplatsägare att känna av om en besökare surfar i privat läge eller inte och vidta åtgärder mot det. Med Chrome 76 (versionsnummer 76.0.3809.87) kan man surfa anonymt utan att ge ifrån sig data till aktuell webbplats.
Nya Chrome blir problem för vissa betalväggar
Ett exempel på detta är att om du använder funktionen privatläge kan ett mediebolag inte avgöra hur många artiklar du läst innan du blir avstängd att läsa fler. En utmaning för mediebolag som valt den modellen av premiumtjänst (kallas metered paywall på fackspråk).
Ny Teknik har en så kallad freemium-modell där cirka 60 procent av innehållet är öppet för alla. Resten är endast tillgängligt för betalande prenumeranter. Eftersom Ny Tekniks premiumfunktion styrs av om en användare är inloggad eller inte har det ingen betydelse om en användare har privat läge eller inte. Det har däremot betydelse för insamling av data och annonsstyrningar.
Andra nya funktioner med kopplingen till användarens säkerhet och integritet är en funktion som automatisk föreslår starkare och unikt lösenord vid ny registrering på en webbplats. Surfhistorik ska synkroniseras och raderas på ett mer tillförlitligt sätt än tidigare.
Google skriver även att man kan styra alla inställningar för Synk och Googles tjänster på ett och samma ställe och att det ”dessutom går att se vilken data som används i varje funktion”.
Mörkt läge anpassas automatiskt
Andra funktioner som märks i Chrome 76 är möjligheten för webbsidor att anpassa sin sida efter besökarens utseende på sitt operativsystem. Om exempelvis en användare använder operativsystemet i mörkt läge kan webbsidan automatisk anpassas till mörkt läge. Det här matchar utvecklingen av så kallade mörka lägen som nu stöds i Android och Ios.
För två år sedan kom beskedet att Adobe ska sluta stödja Flash. Google hakade på och berättade att de ska ta bort denna plug-in från Chrome i slutet av 2020. Ett steg på vägen är att Chrome 76 automatisk blockerar Flash-tillämpningar. Det finns dock möjlighet att slå på funktionen manuellt i Chromes meny för inställningar.