Innovation

4 av 10 FoU-anställda utvecklar programvara

Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren

Andelen programvara ökar i produkterna. Och allt från bilar till fabriker kopplas upp på nätet. Fyra av tio FoU-anställda utvecklar numera programvara.

Publicerad

Ingen kan ha undgått allt snack om att alla branscher ”digitaliseras”. Allt som kan kopplas upp till nätet kommer att göra det, som några av landets företagsledare säger.

Därför är det talande att inte bara Ericsson nämner nästa mobilgeneration 5g som ett ”intressant forskningsprojekt” på årets lista. Det gör också ÅF, Scania och SKF.  Scania ska testa att koppla upp sina lastbilar till Ericssons 5g-nät och SKF samarbetar med telekomjätten om att koppla upp en av sina fabriker via nästa generations mobilnät.

Även de andra fordonsföretagen nämner sina satsningar på uppkopplade självkörande bilar som exempel på utvecklingsprojekt. Och Electrolux tar upp sina uppkopplade hushållsprodukter.

De här trenderna kräver en hel del programvaruutveckling.

För första gången fanns den frågan med på årets enkät som Ny Teknik skickar ut till FoU-företagen. 25 av de 39 företagen angav hur många av sina FoU-anställda som sysslade med utveckling av programvara. De uppger att ungefär 11 000 av sina 27 000 FoU-anställda redan jobbar med avancerad programmering. Fyra av tio, med andra ord.

Bombardier tycker att frågan inte är meningsfull att besvara eftersom ”i stort sett all FoU numera innehåller programvaruutveckling”. Konsultjätten Tieto menar att alla 600 som jobbar med FoU sysslar med programvaruutveckling. It-bolaget IFS likaså. Ericsson svarar att ”majoriteten” av sina över 8  700 FoU-anställda, medan Electrolux är det bolag av dem som besvarat frågan som har minst andel programvaruutvecklare bland sin FoU-personal. Bara 3 procent.

Mer än hälften av företagen räknar med att andelen programvaruutvecklare kommer att öka nästa år. Resten spår att andelen förblir oförändrad. Ingen förväntar sig en minskning.