Innovation

”3D-utskrifterna kan få fasansfulla effekter”

EU-kommissionären Cecilia Malmström vill att vapenlagarna kan efterlevas i takt med att 3D-printer-teknologin blir allmängods. Vapenbilderna är hämtade från dokumentären ”3d printed guns” på Youtube. Foto: TT, Youtube
EU-kommissionären Cecilia Malmström vill att vapenlagarna kan efterlevas i takt med att 3D-printer-teknologin blir allmängods. Vapenbilderna är hämtade från dokumentären ”3d printed guns” på Youtube. Foto: TT, Youtube

EU måste se över regelverket för vapentillverkning. Tillverkningen av 3D-vapen är ett potentiellt hot anser EU-kommissionären Cecilia Malmström.

Publicerad

Polisen i Manchester meddelade i förra veckan att de gjort ett ovanligt tillslag i en räd mot ett kriminellt nätverk. De hade hittat 3D-printade delar till ett skjutvapen, samt en 3D-printer. Upptäckten kallades för en ”riktigt signifikant upptäckt”.

Ganska snabbt fick dock polisen nyansera sig efter kraftig kritik från experter på 3D-printrar. Det fanns misstankar att delarna och printern möjligtvis kunde kopplas till vapentillverkning, sade polisen nu.

Trots de mildrande formuleringarna kom de bara ett par veckor efter att brittiska National Crime Agency meddelat att åtgärder måste till för att följa den potentiellt kriminella användningen av 3D-printrar.

Nu meddelar också EU-kommissionen att regelverket för vapentillverkning och användning inom unionen måste ses över. Detta inte minst eftersom 3D-tillverkade vapendelar kan bli ett framtida problem.

- Det finns redan i dag hård lagstiftning i Europa kring vem som får tillverka ett skjutvapen. Frågan är snarare hur vi ser till att de lagarna kan efterlevas i takt med att 3D-printer-teknologin blir allmängods. Den som vill ha tag i ett vapen för till exempel en terrorattack kommer alltid att försöka hitta nya, kreativa sätt att göra det på. Därför gäller det att våra regelverk inte sackar efter, säger EU:s inrikeskommissionär Cecilia Malmström till Ny Teknik.

3D-tillverkade vapendelar nämns därför i ett större diskussionsunderlag med förslag som kommissionen hoppas ska diskuteras av bland annat Europol, medlemsländerna och Europaparlamentet framöver.

- 3D-vapnen är en av frågorna som ska diskuteras. Bland åtgärder och frågor som kommissionen lägger fram finns till exempel möjligheten att ha gemensamma minimistraffsatser för vapenbrott i EU. Men skarpa lagförslag kan komma först 2015, säger Cecilia Malmström.

Är din ambition att det ska finnas begränsningar för EU:s medborgare att kunna skriva ut vapendelar med 3D-skrivare?

- Den här teknologin är ju i grunden helt fantastisk och ställer många av våra antaganden om tillverkningsprocesser och design helt på ända, inte minst inom det medicintekniska området. Men tekniken gör också att vi måste se över de regelverk vi har på plats.

Hur ska ni kunna kontrollera och stoppa EU:s medborgare från att skriva ut vapendelar med 3D-skrivare?

- Det är någonting som vi tittar på. Det är inte ett problem som har nått någon större omfattning, men det kan få fasansfulla konsekvenser om den organiserade brottsligheten skulle börja tillverka skjutvapen i stor skala. Den europeiska polismyndigheten Europol, som faller under mitt ansvarsområde, har redan lyft det här som en viktig fråga, säger Cecilia Malmström och fortsätter:

- Att kontrollera att ritningar till vapen sprids är extremt svårt och vi ska vara mycket försiktiga med att säga att vi har handfasta lösningar. Vi måste också se till att våra åtgärder inte på något sätt sätter käppar i hjulet för forskning inom de legitima användningsområden som 3D-skrivarna har.