Populärteknik

22 android-appar som i hemlighet dödar ditt batteri

Ett virus som ägnar hela sitt liv åt att trissa upp klick på annonser, det är vad som gömmer sig i de här populära Android-apparna, enligt Sophos.

Publicerad

De flesta apparna i Google Play-butiken är helt reko. Men bland alla fina appar med gott uppsåt finns också några ruttna ägg. Säkerhetssajten Sophos har lokaliserat inte mindre än 22 appar som du gör bäst i att undvika.

I rapporten som Sophos publicerat framgår att man avslöjat en ny sort av malware som går under namnet "Andr / Clickr-ad". Det är känt att den skadliga programvaran ligger i 22 appar i Google Play-butiken, dessa har tillsammans över två miljoner nedladdningar samt överlag goda recensioner. Appen "Sparkle", en ficklampsapp, som finns med på listan har över en miljon nedladdningar.

Syftet med den skadliga koden är klickbedrägeri. I apparna finns en programmodul som installerar sig utan användarens kännedom. Den fortsätter sedan att trycka på mobilannonser på en fönsteryta om 0x0-pixlar. Dess aktivitet är alltså okänd för användare. Men i det tysta tjänar den pengar på "ogiltiga" annonsklick.

Batteriet försvinner snabbare på din android-telefon

Vad man som android-användare däremot kommer att märka är att livslängden på telefonens batteri kommer försvinna snabbt – eftersom den skadliga programvaran körs hela tiden. Även när apparna ser ut att vara avstängda så fortsätter annonsklicksaktiviteten.

En intressant detalj är att trots att viruset körs på android-enheter så registreras en stor del av annonsklicken som om de kommer från Iphones, allt från Iphone 5 till Iphone 8 plus. Samt upp till 33 Android-telefoner.

Här följer en listan på apparna som innehåller den skadliga koden, framtagen av Sophos.

Sparkle FlashLight
Snake Attack
Math Solver
ShapeSorter
Tak A Trip
Magnifeye
Join Up
Zombie Killer
Space Rocket
Neon Pong
Just Flashlight
Table Soccer
Cliff Diver
Box Stack
Jelly Slice
AK Blackjack
Color Tiles
Animal Match
Roulette Mania
HexaFall
HexaBlocks
PairZap