Digitalisering

200 i Linköping följer med i Googleaffären

Om Googles köp av Motorola går i lås får sökjätten 200 nya anställda i Linköping. Sverige kan bli en del i Googles framtida tv-satsningar.

Publicerad

För fem år sedan köpte Motorola Linköpingsföretaget Kreatel som gör boxar för digital-tv. I april i år köpte Motorola dessutom företaget Dreampark i Norrköping som gör en mjukvara för bland annat iptv.

Båda företagen ingår numera i Motorola Mobility och om affären med Google går i lås blir de en del av Google.

- Det är väldigt nytt för oss och affären är långt ifrån stängd. Men det är klart att det är spännande. Google jobbar mycket med uppkopplad tv, säger Per Skyttvall, tidigare vd för Dreampark och numera vice vd för Motorola Mobility.

Totalt har Motorola Mobility cirka 250 anställda i Sverige varav cirka 150 på Kreatel och cirka 70 inom Dreampark-delen, exklusive konsulter. 200 av dem finns i Linköping som därmed är ett viktigt centrum för utveckling av produkter för iptv inom Motorola.

Vad köpet betyder för den svenska verksamheten vill Motorola dock i dagsläget inte kommentera.

Kreatel, som blev en del av Motorola 2006, utvecklar och säljer settop-boxar medan Dreampark utvecklar programvara som sitter som spindeln i nätet i ett iptv-system och hanterar trafiken mellan fjärrkontrollen i hemmet och övriga delar av systemet. Enligt Per Skyttevall är användargränssnitt en annan styrka hos företaget.

- Där har vi förhoppningsvis mycket att bidra med, säger Per Skyttvall.

Kreatel och Dreampark

Kreatel

Startade år 1995 i Linköping.

Anställda: cirka 150 varav majoriteten i Linköping.

Köptes av Motorola 2006 för 800 miljoner kronor.

Dreampark

Startade år 2000 i Norrköping. Har idag kontor i Kista, Norrköping och Linköping (fou). 

Anställda: Omkring 100 inklusive konsulter.

Köptes av Motorola Mobility i april i år för en okänd summa.