Startup

1928 Diagnostics: Programmet som ska rädda antibiotikan

Teamet bakom 1928 Diagnostics på 33-listans regionala final i Göteborg. Foto: Kalle Wiklund
Teamet bakom 1928 Diagnostics på 33-listans regionala final i Göteborg. Foto: Kalle Wiklund

1928 Diagnostics tar upp kampen mot antibiotikaresistens med en ny teknik för snabb och effektiv diagnostik av infektioner.

Publicerad

Resistenta bakterier är ett av de största hoten mot mänskligheten. Ett av problemen är att tar det lång tid, ofta dagar, för sjukhusen att hitta rätt typ av antibiotika. Sätts fel sort in blir behandlingen verkningslös – och i värsta fall kan patientens tillstånd förvärras.

Med hjälp av 1928 Diagnotics molnbaserade programvara Alex kan den väntetiden kortas rejält. Genom att göra en dna-analys av ett blod- eller urinprov kan Alex matcha bakterier mot tidigare kända fall som finns i systemets stora databaser. Analysen tar mindre än 24 timmar, och tekniken kan också användas för att kartlägga hur multiresistenta bakterier breder ut sig.

Läs mer: Hela 33-listan

Systemet har hittills testats på tre sjukhus i Sverige. Men för att bolaget ska få börja sälja sin produkt i Europa måste tekniken först bli CE-certifierad, och den processen väntas bli klar i slutet av 2017. Parallellt med detta har bolaget också börjat titta på hur man kan vidareutveckla Alex genom att lägga till nya typer av bakterier.

– I dag har vi Staphylococcus aureus, i folkmun känt som sjukhussjukan. Det som ligger närmast efter det är tuberkulos, så kallade gramnegativa bakterier, men också enterokocker, säger Kristina Lagerstedt, medgrundare och vd.

Bolaget har också ett annat viktigt mål i sikte: USA. 1928 Diagnostics jobbar just med en förstudie innan man ska skicka in ansökan för FDA-godkännande under nästa år, vilket är ett måste för att kunna ta sig in på den amerikanska sjukvårdsmarknaden.

1928 Diagnistics

Gör: Digital dna-analys av multiresistenta bakterier.

Ort: Göteborg.

Anställda: 6.

Startår: 2014.

Finansering: 8,5 Mkr från bland annat affärsänglar, Chalmers Ventures, Vinnova och Västra Götalandsregionen.

Huvudägare: Grundarna.