Tufft motstånd i kampen om avgasutsläpp i EU

2018-10-09 10:33  
Foto: Hanna Franzén/TT

En taggad svensk miljöminister hoppas på höga ambitioner när EU-länderna ska enas om framtida utsläppskrav på personbilar.

Huvudfrågan vid dagens ministermöte i Luxemburg är procentsiffrorna för hur mycket personbilars koldioxidutsläpp ska minskas till år 2025 respektive år 2030, i jämförelse med nivån 2021.

EU-kommissionens förslag för sistnämnda år ligger på 30 procent. Nuvarande ordförandelandet Österrike har fört fram en kompromiss om 35 procent. Sverige vill gå ännu högre _ precis som EU-parlamentet.

– Jag kommer att arbeta hårt för att rådet (EU-länderna) inte ska landa på en lägre ambition än den som parlamentet har tagit om 40 procent. Det är inte omöjligt att lyckas så jag kommer att göra allt jag kan för det, säger miljöminister Karolina Skog (MP) på väg in till mötet.

Sverige är ett av de länder som kräver mest.

– Från svensk sida är vår analys att den lämpliga nivån är 50 procent, baserat både på vad EU behöver göra och vad vi behöver göra i Sverige, säger Skog.

Tufft motstånd från andra länder

Motståndet är samtidigt hårt från bilfabrikstäta och klimatförändringsskeptiska länder i Öst- och Centraleuropa.

– Vi motsätter oss starkt målsättningar för bilar och fordon som går utöver ursprungsförslaget om 30 procent. Var försiktiga! manar Sólymos.

– Kommissionens förslag är tillräckligt. Om enskilda vill göra mer kan det göras nationellt, säger kollegan Richard Brabec från Tjeckien.

 Miljöministern Karolina Skog är dock inte orolig för att bilindustrin ska ta stryk av de hårdare kraven.

– Gemensamma ambitiösa mål på europeisk nivå är det absolut bästa för svensk och europeisk fordonsindustri så att vi säkrar att investeringarna sker här. Vi ser ingen anledning att vänta. Jag har aldrig hört talas om något exempel där man i efterhand har sagt att det var dåligt att politikerna gick samman och var tydliga och satte ambitiösa mål för den här utvecklingen. Ofta visar det sig att det går lättare och kostar mindre pengar än man trodde, säger Skog.

Läs mer: Ikea-chefen: Förbjud fossila bränslen i Sverige

Dagens diskussioner lär ta tid. Redan på förhand har tolktjänst till de närvarande utlovats åtminstone till midnatt, om så skulle behövas. Och miljöministern är laddad.

– Jag är jättetaggad. Det här är ett lackmustest: Menar vi allvar med det vi lovade i Paris eller klarar vi inte av det? Jag är väldigt taggad att arbeta hårt i dag, säger Karolina Skog i Luxemburg.

Mer om: EU CO2-utsläpp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer