Respit över? Utsläppen nära förpandeminivå igen

2021-11-04 07:20  
Ånga stiger från skorstenarna vid kolkraftverket Neurath i Tyskland. Foto: Michael Probst/AP/TT

Förra året verkar ha varit en tillfällig respit när det gäller koldioxidutsläppen. I takt med att världsekonomin återhämtar sig efter pandemin har utsläppen tagit fart igen, enligt en ny rapport.

Världens koldioxidutsläpp i år förväntas hamna på nästan samma nivå eller kanske till och med högre än rekordåret 2019, enligt en årlig rapport från Global Carbon Project.

– Vi kan inte utesluta att det sker en ökning av utsläppen 2022 när transportsektorn fortsätter att återhämta sig, säger Corinne le Querre, klimatförändringsprofessor vid brittiska University of East Anglia.

Kina största utsläpparen

Utsläppen beräknas öka mer i år än vad de minskade under förra året, när pandemin satte stopp för resande och minskade konsumtionen, vilket fick utsläppen att gå ned.

Läs mer: Fem stridsfrågor under klimatmötet Cop26

Kina, vars ekonomi accelererar, står enligt rapporten för 31 procent av världens utsläpp i år.

– Ekonomiska incitament handlar nu om att driva på konsumtionen, och det pressar i sin tur industrin, produktion och kol, säger le Querre.

De ökade behoven av energi håller också högre takt än vad omställningen till fossilfria energikällor gör.

Ljusglimtar finns

Enligt rapportförfattarna finns det alltså stor risk att vi inte nått de högsta utsläppsnivåerna än på flera år.

– Kanske kan vi börja prata om att vi nått utsläppstoppen 2023 eller 2024, säger Glen Peters, forskningschef vid centret för internationell klimatforskning i Oslo, och medförfattare till rapporten.

Förutom Kina beräknas Indien öka sina utsläpp i år och stå för 7 procent av världens utsläpp.

Rapporten är dock inte fri från ljusglimtar. En grupp på 23 länder – däribland USA, Tyskland, Japan, Frankrike och Storbritannien – vilka tillsammans står för en fjärdedel av de globala utsläppen, har både hög tillväxt och en betydande minskning av utsläpp.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer