Plast i havet orsakade sköldpaddsdöd

2018-06-11 11:43  
Foto: Paulo Di Oliviera

Gummiband och annat skräp i magen på en död sköldpadda i Thailand har på nytt väckt frågan om den svåra nedskräpningen av plast i världshaven.

Veterinärer försökte rädda sköldpaddan, som inte orkade simma.

Sköldpaddan spolades upp på en strand i östra Thailand och blev omhändertagen av lokala veterinärer.

– Den kände sig svag och kunde inte simma, säger veterinären Weerapong Laovechprasit.

Skräpet i sköldpaddans mage och tarmkanal, som hade lett till att den inte kunde äta, upptäcktes genom röntgen. Veterinärerna försökte först att ge den mat intravenöst för att se om den kunde piggna till. Men det lyckades inte, utan sköldpaddan dog.

– Den främsta dödsorsaken var skräpet i magen, säger veterinären.

Läs mer: Val dog efter att ha svalt 80 plastpåsar

Den allt mer akuta frågan om nedskräpningen av världshaven hamnade bland nyhetsrubrikerna i samband med att en val hittades illa medfaren i en kanal i södra Thailand tidigare i år. Över 80 plastpåsar fanns i valens mage vid obduktionen.

Enligt de thailändska veterinärerna beror hälften av fallen där sköldpaddor spolas upp och dör på att de ätit skräp. För inte så länge sedan var siffran bara tio procent, enligt veterinären Weerapong Laovechprasit.

Mer om: Plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer