Miljö

Kina tog till radikala grepp för att sänka städernas luftföroreningar

Peking drabbat av smog. Foto: Bobak

Landet förklarade krig mot luftföroreningarna, och Kina verkar ha lyckats. På fyra år har Pekings skadliga partiklar minskat med 35 procent. Enligt en forskare innebär det att stadens innevånare i snitt kommer att leva 3,3 år längre.

Publicerad

Peking är bara en av de kinesiska städer där luftkvaliteten är så dålig att den påtagligt kortar innevånarnas livslängd. 2014 förklarade Kinas premiärminister därför krig mot landets föroreningar. Utspelet gjordes inför de nära 3 000 medlemmarna i folkkongressen – och det verkar faktiskt ha varit mer än tomma ord.

Fyra år senare har facit kommit in, och statistiken visar att Kina har skurit ned utsläppen i vad som får beskrivas som rekordfart. I Peking har man lyckats minska halten av skadliga partiklar med 35 procent. Bäst var dock regionhuvudstaden Shijiazhuang med en sänkning på 39 procent. De följdes av Baoding – som 2015 utsågs till Kinas mest förorenade stad. Nu har deras partikelnivåer minskat med 38 procent.

Michael Greenstone driver Energy Policy Institute vid University of Chicago. I New York Times bekräftar han att Kinas angivna siffror faktiskt överensstämmer med nivåer som uppmätts av USA ambassad i Peking och amerikanska konsulat runt om i landet.

Hur har kineserna då gått till väga? I den nationella handlingsplanen satte landet ett mål på minst tio procent för en rad städer, men 25 procent för Peking – som har avsatt nära en miljard kronor för ändamålet. Till detta har man förbjudit nya koleldade kraftverk i de skitigaste områdena, och tvingat existerande kolkraftverk att sänka sina utsläpp radikalt. Utöver Peking har storstäder som Shanghai och Guangzhou tvingats minska antalet bilar på vägarna. Dessutom har Kina minskat sin produktion av järn och stål – samt stängt ned kolgruvor.

Baksida med tuff kampanj

Michael Greenstone har översatt sifforna till en förväntad ökning av kinesernas livslängd, och enligt hans undersökningar kan uppgången i snitt ligga på 2,4 år, förutsatt att minskningen fortsätter. För de 20 miljoner innevånarna i Peking landade ökningen på 3,3 år. I Baoding ligger man leva 4,5 år längre – och boende i Shijiazhuang har förlängt sina liv med hela 5,3 år.

Det finns dock en baksida till den tuffa kampanjen. I klassisk Mao-anda har Kina inte ryggat för att enskilda medborgare kan komma i kläm. Myndigheterna har tvingat många innevånare att göra sig av med de koleldade kaminer som är vanliga i kinesiska hem – i vissa fall innan de kunnat skaffa fram någon annan värmekälla. Konsekvensen har blivit att vissa kineser har fått genomlida vintern i en bostad utan värme.