Miljö

Förödelse med ökande extremväder

Extremväder blir allt vanligare. Kartan visar några händelser år 2022. Foto: Anders Humlebo/TT
I provinsen Sindh i Pakistan försöker människor samla ihop sina ägodelar efter att översvämningar lagt stora områden under vatten. Bilden är från slutet av augusti. Foto: Fareed Khan/AP/TT
Översvämningar i Shangrao i Kina under sommaren. Tiotusentals människor fick evakueras från de utsatta områdena. Foto: AP/TT

Enorma skyfall och värmeböljor. Bara i år har ett stort antal extremväder rapporterats globalt. Men blir de fler eller är det bara slumpen?

Publicerad

I april ledde omfattande skyfall i Sydafrika till att stora lermassor vällde fram och sköljde bort hus och människor. Över 1 300 människor har hittills omkommit i monsunregnen i Pakistan som lagt nära en tredjedel av landet under vatten. Landet har liksom Indien haft osedvanligt intensiva perioder med över 40 grader i skuggan. I Spanien har liknande temperaturer bidragit till skogsbränder som eldhärjat mer än 200 000 hektar under året.

Bara i år visar TT:s genomgång på över 100 händelser där extrema väderlekar har orsakat död eller skador på människor och samhällen. Och de blir fler.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här