ANALYS

”Boeing lyckades till slut – men haltar efter Space X som springer ifrån”

Det har varit en spännande rymdvecka. Två amerikanska rymdbjässar har slagits om uppmärksamheten. Men medan den ena springer haltar den andra efter, skriver Bill Burrau.

Publicerad

Det här är en kommenterande text. Skribenten står för analys och eventuella åsikter.

Boeing och Space X. Om man bortser från att Kina lyckades lyfta med insamlade prover från månens baksida så står de amerikanska bolagen för veckans stora rymdsnackisar. Och jag tänkte bortse från Kina den här gången.

Vad har hänt? Jo, Boeing har äntligen lyckats ta människor till den internationella rymdstationen ISS med sin rymdkapsel Starliner. Och Space X har i sin tur genomfört den fjärde flygningen av Starship.

Vi tar det någorlunda kronologiskt.

I onsdags lyfte till slut Boeings Starliner efter flera inställda försök. Inuti rymdkapseln satt Nasa-astronauterna Butch Wilmore och Suni Williams.

Uppskjutningen med Atlas V-raketen gick bra och känslan var att Boeing äntligen fått till det. För resan till en bemannad rymdfärd har varit lång och problemfylld.

Anledningen till att de byggt Starliner är att Nasa vill ha fler farkoster för att kunna komma till ISS. Boeing fick således (för vad som känns som väldigt länge sedan) precis som Space X i uppdrag att bygga en sådan.

Starliners första obemannade flygningen 2019 nådde inte hela vägen fram. Och även fast den andra flygningen några år senare lyckades var det inte utan problem. Så det var kul att se att allt verkade fungera nu. 

Den generella känslan efter uppskjutningen var alltså att det hade gått bra. Alla verkade glada.

På en presskonferens efter Boeings uppskjutning så nämndes självklart den andra stora spelaren, Space X. Där var cheferna på Boeing tydliga med att säga att det inte är en tävling, och att de nu precis som Space X har förmågan att ta människor till rymdstationen för Nasa.

Och det är klart att Boeing säger så, för de förlorar ju tävlingen. Speciellt med tanke på vad Space X lyckades med dagen efter. Då Butch och Suni fortfarande var inuti Starliner på väg mot ISS genomfördes nämligen den fjärde uppskjutningen av bjässen Starship.

Boeings Starliner strax innan dockning med ISS
Starship på väg in i atmosfären igen.

Den 120 meter höga raketen lyfte med 32 av 33 motorer tända. Enligt plan separerade sedan booster och farkost för att försteget skulle kunna återvända till marken och farkosten vidare ut i rymden.

Några av raptormotorerna startade sedan och fick Super Heavy att sväva kort över havet innan en mjuk och kontrollerad ”splashdown” ägde rum.

Sedan började den riktigt stora utmaningen där Starship gick förlorad förra gången. Återinträdet in i atmosfären. Men trots att en styrvinge nästan brann upp klarade sig även rymdfarkosten hela vägen ner till ett kontrollerat nedslag i havet.

En av vingarna på Starship höll på att brinna upp under återinträdet.

Redan där började Boeings uppskjutning blekna. För farkoster som tar astronauter till rymdstationen är egentligen inget nytt. Men en så stor raket som Starship, som i framtiden kommer att landa vertikalt redo för att lyfta igen. Det är nytt. 

Och det blev inte heller bättre när Nasas och Boeings livesändning av dockningen startade kort efter att Space X slutat sin imponerande sändning.

Problemen från det förra obemannade testet av Starliner verkade vara kvar. Styrraketerna strulade av någon anledning som ingen verkar förstå. Som tur är lyckades de docka till slut och Butch och Suni kunde glida in och hälsa på sina kollegor på det stora rymdlaboratoriet.

Men Starliners uppdrag är inte heller klart. Astronauterna ska efter en vecka på ISS också ta sig hem till jorden i kapseln, något som problemen med styrraketerna inte ska äventyra. Först efter hemkomsten kan man säga exakt hur lyckat uppdraget faktiskt blev.

Och trots att Starship inte heller är redo att ta människor till månen eller Mars som Elon Musk hoppas kunna göra så småningom, så närmar de sig allt mer för varje testflygning.

Känslan som finns kvar i mig efter den här veckan är att medan Space X springer först och visar vägen mot ett nytt rymdlandskap haltar Boeing långsamt efter.