Karriär
Zennström: Nya ingenjörer vill bli entreprenörer
Niklas Zennström konstaterar att kompetensen inom datavetenskap generellt är hög i Sverige. ”Det produceras väldigt bra ingenjörer, men vi behöver producera betydligt fler ingenjörer inom datavetenskap, det är där tillväxten finns. Internet och programvara kommer att förändra alla sektorer i världen”. Foto: Mark Earthy
Serieentreprenören Niklas Zennström ska investera över 3 miljarder kronor i lovande internetbolag. Framgångsrika innovationsbolag som Skype och Spotify gör att fler vågar bli entreprenörer i dag, anser han.
På Uppsalas civilingenjörsprogram i teknisk fysik har det skapats många miljardentreprenörer. Karl Hörnell, medgrundare till pokernätverket Ongame som såldes för knappt 5 miljarder, och Jan Nilsson, grundare till Bredbandsbolaget, är två av dem. Men ingen kommer i närheten av Niklas Zennström, som i runda slängar har dragit in en bra bit över 10 miljarder kronor på de olika affärerna kring ip-telefonibolaget Skype.
– Jag jobbar fortfarande mycket, men inte lika mycket som när man är entreprenör, då jobbar man precis hela tiden.
Han skrattar till när han försöker övertyga om att han söker mer balans i livet och mer tid för sitt stora intresse kappsegling. Han är dock inte road av att prata om sig själv utan glider snabbt in på den globala jakten efter snabbväxande teknikföretag.
– På söndag åker jag till San Francisco i två dagar och sen är jag hemma några dagar. Efter det kommer en Asienresa; Hongkong, Peking och Tokyo under en vecka. Vi har en global verksamhet som kräver en del resor.
Niklas Zennström har hunnit fylla 48 år och bor i London sedan många år. Kontoret ligger på New Bond Street, den norra delen av den exklusiva shoppinggatan Bond Street. Härifrån driver han riskkapitalbolaget Atomico som investerar i it-företag och Zennström Philanthropies som investerar i projekt inom miljö och mänskliga rättigheter.
I Atomicos rymliga styrelserum, med en glasvägg mot receptionen åt ena hållet och burspråk med utsikt över New Bond Street åt andra, berättar han att målet med Atomico är att skapa ett av världens ledande riskkapitalbolag. Han anser att han har en konkurrensfördel framför konventionella finansiella investerare eftersom entreprenörer hellre släpper in andra entreprenörer som ägare.
Investeringsportföljen har vuxit till över 60 teknikbolag och Atomico har nu kontor även i Peking, Istanbul, São Paulo, Tokyo och Seoul. På frågan vad som är nästa heta tekniktrend att investera i stakar sig Niklas Zennström. Han hittar inte det svenska uttrycket för it-investerarens kanske mest slitna ord: disrupt. Det vill säga en teknik eller trend som förändrar en bransch från grunden och skapar nya vinnare och förlorare.
Atomico letar efter nya konsumentteknologier som har potential att transformera hela sektorer. Han lyfter fram utbildning och hälsa/vård som de hetaste områdena just nu, men vill hellre tala om större, övergripande trender som han tycker är viktigare än vad som ska bli nästa vårs mode på internet.
– I dag kan framgångsrika företag växa fram från alla möjliga regioner. Det är större chans i dag att nästa framgångsrika startupbolag startas utanför Silicon Valley.
Han skiner upp när han berättar att per capita är Stockholm endast slaget av Silicon Valley när det gäller antal startupbolag som värderas till över en miljard dollar och som har grundats de senaste tio åren. Och spådomen om vilka nya städer som står i begrepp att kliva upp på den internationella scenen överraskar.
– Jag tippar Dublin. Bland annat för att det inte finns så mycket annat att göra i Dublin än att starta bolag då arbetslösheten är hög.
Tillbaka till Sverige. Niklas Zennström konstaterar att mentaliteten har förändrats bland dagens ingenjörsstudenter.
– När jag gick ut teknisk fysik 1991 ville alla börja jobba på Ericsson. I dag är det större sannolikhet att studenterna vill börja jobba på ett startupbolag, eller ett ungt men etablerat teknikbolag som till exempel Klarna eller Spotify.
En skillnad mot då är att det i dag finns framgångsrika förebilder som unga entreprenörer kan inspireras av och ett ekosystem att växa i. Många i den första generationen fostrades av Jan Stenbeck vars entreprenörskap inspirerade Niklas Zennström, som hamnade på ett nystartat Tele 2 efter examen.
Med Skype och Spotify fick Sverige två världsledande unga teknikbolag som i sin tur har inspirerat en ny generation entreprenörer. Bland dessa finns grundarna av e-betalningsföretaget Klarna och it-bolaget Truecaller – där Atomico har investerat i båda.
Enligt Niklas Zennström har Truecaller goda chanser att bli nästa svenska bolag i den exklusiva miljardollarklubben. Bolaget har utvecklat en nummerpresentatörstjänst för mobilen och växer nu med över 200 000 användare per dag. Tillväxttakten accelererar och tjänsten är redan stor i länder som Indien och Mellanöstern.
Niklas Zennström är full av beundran för Truecallers grundare, KTH-ingenjörerna Alan Mamedi and Nami Zarringhalam.
– De är ödmjuka, lyssnar och fattar bra beslut. De fokuserar på teknologin och sina produkter.
Gilla Ingenjörskarriär på Facebook
Niklas Zennström
- Skype-grundaren är ingen större fan av Microsofts produkter (Skype ägs dock av Microsoft i dag). Ändå sätter Zennström Bill Gates främst bland entreprenörer. Inte minst för det som han sedan 2006 på heltid genomför i Bill & Melinda Gates Foundation, en av världens största välgörenhetsorganisation räknat i tillgångar.
- Bill Gates är inte bara världens rikaste man. Han är samtidigt tekniknörd och en världsmedborgare, två karaktärsdrag som förenat honom med Niklas Zennström som driver stiftelsen Zennström Philanthropies tillsammans med hustrun Catherine.
- En av hjärtefrågorna för dem är hur Östersjön ska räddas. Zennström anser att Sverige har en historisk skuld och störst ansvar eftersom vi har längst kust mot Östersjön.
Född: 1966.
Familj: Hustrun Catherine.
Bor: I London och i Stockholms skärgård.
Utbildning: Civilingenjör och civilekonom Uppsala universitet.
Entreprenörskarriär: Grundat internetbolagen Kazaa, Skype, Joost, riskkapitalbolaget Atomico samt stiftelsen Zennström Philanthropies.
Fritidsintressen: Kappsegling med egna båten Ran och skidåkning.