Volvo vinnare i vimlet

2016-10-28 10:18  

INGENJÖRSBAROMETERN. Volvo Cars skriker efter ingenjörer. Och intresset är ömsesidigt – massor av minglande ingenjörer passade på att träffa Volvo vid ingenjörskarriärs event i Göteborg.

När ingenjörerna i hela riket röstade vann Google vann för femte året i rad. Men när Ingenjörsbarometern bryts ner för Västsverige så visar det sig att Volvo Cars är hetaste arbetsgivaren.

Google fick nöja sig med en andraplats och listraketen Tesla Motors var trea.

Företagen tog emot förstapriset inför nästan två hundra ingenjörer på Scandic Crown i Göteborg.

– Det finns en positiv anda kring företaget, säger Monika Franke, HR-direktör på Volvo Cars som samma dag mött 30 nyanställda.

– Vi gör spännande produkter men har människan i centrum, det känner de som söker sig till Volvo.

Bilden av Volvo har varit ljus den senaste tiden. Monika Franke lyfter fram de fina recensionerna av modellen XC90 men också företagets profilering inom självkörande bilar.

Läs mer:

Läs mer: Wow, Volvo vann!

– Vi har ambition och framåtanda. Vi vill åstadkomma något, har aggressiva tillväxtplaner och vill utveckla både tekniken och personalen, säger Monika Franke.

Populariteten har också att göra med den snabba teknikutveckling som sker inom fordonsbranschen. Så söker också Volvo Cars många ingenjörer inom programvara, it och systemarkitektur. Men inte bara. Det behövs även maskiningenjörer för arbete med kaross, till exempel.

Volvo gick ut med en rekryteringskampanj i augusti för att anställa 400 ingenjörer under åtta månader. 4 000 ansökningar kom in.

– Men vi söker fortfarande ingenjörer. Det tar inte slut och vi ska växa mer, säger Monika Franke.

Jenny Trumars var en av ingenjörerna som tog tillfället att prata med Volvo vid Ingenjörskarriärs event i Göteborg.

– Jag är intresserad av ett nytt jobb och Volvo är ett företag jag tittar lite extra på, säger hon när Ny Teknik stör samtalet mellan henne och Ulrik Persson på Volvo.

Han är chef för avdelningen som har hand om elektrifieringen. 2009 var de sju personer och kunde bara locka några få riktigt passionerade.

– Nu är det många mycket erfarna ingenjörer som söker sig till oss, säger Ulrik Persson.

I dag är de 210 anställda på avdelningen – och snart fler.

Samtidigt är det fler som rekryterar till bilbranschen. På plats fanns bland annat bilsäkerhetsföretaget Autoliv och teknikkonsulten ÅF som jobbar mot flera branscher.

Läs mer:

Läs mer: Här är hetaste arbetsplatserna – bransch för bransch

Hetaste företagen i Väst

1. Volvo Cars 10%

2 Google 8%

3 Tesla Motors 7%

4 Volvo Group 5%

5 Apple 4%

6 Ikea 3%

7 Chalmers Tekniska Högskola 3%

8 Ericsson 3%

9 Spotify 3%

10 SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut 2%

Ingenjörsbarometern görs inom ramen för Ingenjörskarriär, ett samarbete mellan Ny Teknik och Sveriges Ingenjörer. Det är en totalundersökning i målgruppen. 13 965 yrkesverksamma ingenjörer svarade på enkäten, en svarsfrekvens på 21 procent.

Från denna har vi tagit fram en särskild lista om vad ingenjörerna i Västsverige tycker.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt