Karriär

Utlandsfödda ingenjörer värda en mässa

Camilla Elinder, projektkoordinator.

(Uppdaterad). Trots att företagen säger att de har behov av ingenjörer har de utlandsfödda svårt att jobb. -Ibland undrar jag om företagen verkligen har ett så stort rekryteringsbehov som de påstår, säger Camilla Elinder på Arbetsförmedlingen, som kör ett stort matchningsevenemang tillsammans med KTH.

Publicerad

Sammanlagt 26 företag har nappat på Arbetsförmedlingens inbjudan och ställer ut på rekryteringsmässan. De får träffa ingenjörer som har en utländsk examen och därmed svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

-Målet var att få ihop 20—30 rekryterande företag, så vi är nöjda över att ha nått vårt eget mål. Men ställer man det i relation till att vi har skickat inbjudan till över 170 kontakter är det ett lågt antal. Många av företagen som har tackat nej säger sig ha svårt att hitta kompetent arbetskraft och vi kan presentera de allra bästa utlandsfödda ingenjörer vi har. Egentligen borde det vara 100 procent uppslutning, säger Camilla Elinder. Hon är koordinator för Arbetsförmedlingens projekt, som är finansierat av ESF, Europeiska socialfonden.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här