Karriär

Tipsen som kan minska ångest före, under och efter en jobbintervju

Foto: Paul Bradbury
Foto: Paul Bradbury

Chansen att få ett nytt jobb ökar pressen att prestera bra under en intervju. Men den upplevda stressen kan ha dålig inverkan på just prestationen − och även påverka dig efteråt.

Publicerad

Psykologen Sherry Benton förklarar i Business Insider hur stress och ångest kan hanteras före, under och efter en intervju.

För att kunna kontrollera jobbiga känslor är det viktigt att förstå vad som orsakar dem. Kort uttryckt handlar det om att våra hjärnor är programmerade att reagera på allt som kan upplevas som en farofylld situation, men hjärnan kan inte riktigt skilja mellan moderna stresstankar och verkligt fysisk hot. Ångestkänslor, som kommer från tanken att livskvaliteten hänger på intervjuprestationen, kan därför utlösa olika reaktioner.

Före intervjun

Inför en intervju är det lätt att jaga upp sig, vilket kan leda till ökad ångest som kan påverka prestationen negativt. Samtidigt kan du framstå som oengagerad om du inte är tillräckligt peppad. För att hitta en balans är det viktigt att förstå och hantera känslorna.

För att lugna ner dig bör du omvärdera nervösa tankar, exempelvis handlar faktiskt inte intervjun om liv eller död. För att pumpa upp dig lite kan du fokusera på tankar som att du är lämpad för jobbet och redo för utmaningen. Ångesten kan också minska genom att ta reda på så mycket som möjligt om företaget, eller tänka ut tuffa intervjufrågor och förbereda svar. Det hjälper hjärnan att bekanta sig med olika scenarier.

Under intervjun

Ett av de första fysiska symptomen på stress är ökad puls. Att ta långsamma djupa andetag minskar hjärtfrekvensen, och får dig att bli mer avslappnad.

Ett vanligt ångestdrivet misstag under jobbintervjuer är att omedelbart börja prata när intervjuaren ställer en fråga. Om du känner att du inte kan svara direkt, ta några sekunders paus för att hitta lugnet.

Det är också viktigt att ersätta oroliga tankar med lugnande och positiva. Förbered därför uttalanden om att dina färdigheter är just vad företaget behöver.

Efter intervjun

Ångesten försvinner inte nödvändigtvis trots att intervjun är över. Det är lätt att överanalysera och få en spiraleffekt av negativa tankar. Dessa kan försvinna om du får jobbet, men kan förvärras om du inte får det.Psykologen Sherry Benton lyfter fram att mindfulness-övningar kan vara effektiva för att minska kroppens stresspåslag och förändra tankemönster, särskilt i kombination med kognitiva beteendestrategier. Här kan exempelvis visualisering av positiva resultat vara en strategi för att minska negativa tankar.