Tipsen som får ditt nätverk att växa

2020-01-10 17:04  
Fördjupa dina relationer, är ett av tipsen från experten på hur du bygger ut ditt nätverk under det kommande året. Foto: Trevor Adeline / TT

De flesta vet att karriärnätverk är viktigt, men en viss ansträngning krävs för att hålla det levande. Här är tipsen för att få ditt nätverk att växa och bli användbart.

En viktig framgångsfaktor för nästan alla yrkesverksamma är att ha en bredd och ett djup i det egna nätverket. Men det gäller att inte vara passiv och låta det stagnera. I början av året kan det därför vara bra att göra upp en plan för att få nätverket att växa under året.

Karriärcoachen Dana Brownlee ger i Forbes några tips som kan ge nätverkandet en skjuts:

Fördjupa befintliga relationer

Att utöka det professionella nätverket handlar inte bara om kvantitet, kvalitet är minst lika viktigt. Istället för att bara fokusera på att fördubbla antalet kontakter, bör du fundera på hur du kan fördjupa de relationer du redan har. Vänta inte heller tills du behöver hjälp när du tar kontakt med någon ny i nätverket. Var även påläst inför ett möte.

Läs mer: 5 proffstips – så kan dina presentationer få ett lyft

Schemalägg nätverksluncher

Gör en lista över sex personer du vill bygga upp en relation med under året, exempelvis en tänkbar mentor, din chefs chef, ämnesexperter eller kollegor på andra avdelningar. Utveckla ett månatligt schema för att träffas över lunch eller kaffe. Försök att träffas utanför arbetsplatsen för en trevligare atmosfär. Bidra själv till samtalet, följ upp och planera in ett nytt möte.

Läs mer: Fem saker att radera från din Linkedin-sida

Bli mer aktiv på Linkedin

Linkedin är en av de viktigaste plattformarna för kontakter som kan hjälpa dig i år − eller om tio år. Du behöver inte göra massor av inlägg eller kommentera så mycket som möjligt. Prioritera att bli bekväm med att regelbundet använda Linkedin och posta tongivande inlägg. Det är troligen också mer fördelaktigt att låta kontakterna växa kvalitativt än kvantitativt. Undvik misstag som att ha ett dåligt foto. Se till att din kompetens eller utbildning framgår och anpassa ditt flöde.

Lär dig något nytt

En anledning till att nätverk stagnerar är att vi nästan uteslutande fokuserar på vårt eget expertområde. Att gå utanför komfortzonen är viktigt inte bara för att bredda din egen kompetens, utan också för att utöka ditt professionella nätverk. Andra discipliner kan öppna dörrar till nya kontakter. Ett tips är att delta i konferenser och utbildningar utanför ditt eget område.

Gör upp en utbildningsplan

Konferenser och utbildningsevenemang ger möjligheter att vidga både din egen kunskap och ditt nätverk. De flesta yrkesverksamma förstår fördelarna, men gör ofta misstaget att vänta till långt in på året för att få chefens godkännande och utbildningsbudgeten kan då vara förbrukad. Schemalägg därför ett möte med din chef redan i januari. Skriv ner önskade aktiviteter, exempelvis konferenser eller certifieringar, för att ha ett bra underlag.

Charlotte Delaryd

Mer om: Nätverk Linkedin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt