Karriär

Teknologens excel-ark lindrar klimateffekter i Rwanda

Teknologen Alfred Franssons excel-ark hjälper bönder i Rwanda att välja storlek på vattentanken. Att samla regnvatten blir allt viktigare när klimatet förändras.

Publicerad

Att sätta upp en tank som samlar upp regnvatten från taket låter enkelt. Men att välja rätt storlek är en balansgång i Rwanda. Är tanken onödigt stor slösas pengar som kunde ha använts bättre. Är den för liten kan familjen drabbas av vattenbrist under torkan.

- Jag har konstruerat ett excel-ark som räknar ut lagom storlek på tanken utifrån hur stort taket är och hur mycket det regnar i området, säger Alfred Fransson.

I vanliga fall läser han till civilingenjör inom ekosystemteknik med inriktning på vattenresurshantering vid LTH. Men det här läsåret gör han ett studieuppehåll för att praktisera för Vi-skogen, en svensk biståndsorganisation som planterar träd i Kenya, Rwanda, Uganda och Tanzania.

Han har studerat de tankar som många bönder har i Rwanda i dag. De vanligaste byggs av trädgrenar och kläs invändigt med en presenning. De är billiga, men när slagregnen kommer slås de sönder inom något år och vattnet går till spillo. Tankar av tegel förekommer också, även de med presenningar på insidan. De håller bättre, men är dyrare att bygga. Det är därför det gäller att välja rätt storlek.

När Alfred Fransson väl tog sig igenom den rwandiska byråkratin och fick tillgång till pålitliga regndata så var det en enkel match att konstruera excel-arket. Vi-skogens personal har nu börjat introducera det i Rwanda. Om försöket faller väl ut så kan det komma att spridas till Tanzania, Kenya och Uganda. Klimatförändringarna gör initiativet extra angeläget.

- Vi pratar om klimatförändringar i Sverige och tar frågan på allvar. Men i Rwanda påverkas man i vardagen eftersom regnen varierar mer än förr. Det gör det ännu viktigare att samla in vatten för att lindra effekterna, säger Alfred Fransson.

I höst ska han vara tillbaka i Lund för att läsa det femte och sista året på sin utbildning. Men han åker gärna utomlands igen, kanske för examensarbetet eller som färdig civilingenjör.

- Jag är exempelvis intresserad av reningsverk där urin renas ut och kan användas som näring i stället för konstgödsel. Det skulle jag kunna tänka mig att jobba med. Eller kanske något kopplat till hantering av dagvatten.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook