Karriär

Teknik för ridsport lockar till Chalmers

Chalmersstudenterna Linnéa Sjöberg och Åsa Rogenfelt har varit med och utvecklat ett sensorsystem som mäter hur högt hästen hoppar. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Chalmersstudenterna Linnéa Sjöberg och Åsa Rogenfelt har varit med och utvecklat ett sensorsystem som mäter hur högt hästen hoppar. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Chalmers vill visa att teknik kan användas på nya områden. Exempelvis för att mäta hur högt hästar hoppar på tävling.

Publicerad

Maria Knutsson Widell, vice rektor med ansvar för grundutbildningen på Chalmers, är själv ryttare. Sedan några år samarbetar Chalmers med tävlingen Gothenburg Horse Show, där forskare och studenter har visat upp ett hinder som med sensorer visar publiken hur högt hästarna verkligen hoppar. I projektet med det smarta hindret deltog åtta studenter från sju olika Chalmersutbildningar.

Under hästtävlingen hade Chalmers en monter där besökarna också kunde se vilka andra forskningsprojekt som rör hästar.

– Vi ville visa att det går att kombinera sitt hästintresse med teknik, säger Maria Knutsson Widell.

Hela satsningen på hästar i Sport & Teknologi startades för att teknikforskningen inom hästsportforskningen är eftersatt. Nu finns det flera projekt som studenterna kan arbeta med. Allt från leder och underlag till skadeprevention och smarta textilier. Alla projekten är tvärvetenskapliga och bygger på samarbeten mellan forskare, studenter och personer från hästnäringen.

Läs mer:

Ett projekt startades av fysikern Maria Sundin, som i sin forskning mäter avvikelser i galaxers rörelse. Hon insåg att samma beräkningsalgoritmer kunde användas för att studera en häst som haltar.

I ett annat har matematikern Torbjörn Lund räknat fram precis hur hårt man ska dra åt en benlinda på en häst. Varje ryttare vet att det varken får vara för löst eller för hårt. Den tekniska lösningen kan också användas för bandage på sjukhus.

Chalmers vet inte ännu i vilken utsträckning som ridsportsatsningen haft effekt på antalet sökande tjejer.

– Men jag vet med säkerhet en tjej som sökte till Chalmers av just den anledningen, säger Magnus Karlsteen, docent i teknisk fysik och ansvarig för hästsportsatsningen på Chalmers.

Nu har du hamnat på Ny Tekniks karriärsajt Ingenjörskarriär, välkommen! Klicka här för att komma tillbaka till Ny Teknik.se