Karriär

Tecknen på att det är dags för ett karriärbyte

Foto: Martin Barraud/Caia/TT
Foto: Martin Barraud/Caia/TT

Utvecklas du inte längre på ditt jobb, går arbetet ut över din fritid eller krockar det med dina värderingar? Då kan det vara läge att göra allvar av tanken på att byta jobb.

Publicerad

Forbes har listat några tecken som hjälper dig avgöra om det är dags att överväga en ny karriärväg, här i ett urval:

Din hälsa påverkas

Tillbringar du för mycket tid på kontoret, arbetar vansinnigt många timmar och har inte tid att äta ordentligt eller träna? Om din hälsa riskeras är det en signal att det är dags att göra en förändring.

Du saknar utmaningar

Kan du komma på tre roliga och krävande uppdrag som du slutfört under året som gått? Om inte, vill du verkligen slösa bort ytterligare ett år på ett jobb som står stilla? När din karriär går på autopilot, och du inte längre lär dig eller utvecklas, kan det vara dags att hitta en annan väg.

Dina relationer blir lidande

Klagar din partner och dina barn på att de aldrig ser dig längre? Om din karriär dränerar dig på all energi är risken stor att du inte mår bra, och det påverkar människor omkring dig. Det är definitivt ett tecken på att du bör undersöka andra alternativ.

Din karriär speglar inte dina värderingar

Fundera över dina värderingar. Inkluderar de saker som frihet, flexibilitet eller kreativitet? Låter din nuvarande karriär dig leva efter dessa värderingar? På lång sikt är en karriärväg som stämmer överens med dina värderingar nyckeln till tillfredställelse i yrkeslivet.

Du bara hamnade på nuvarande jobb

Har du medvetet valt karriär eller bara ramlat in i nuvarande jobb? Tog du första bästa jobb efter din utbildning och nu känner dig fast? Om din karriär verkar vara resultatet av en serie slumpmässiga handlingar snarare än medvetna val, är det värt att överväga en förändring.

Du vill bli din egen

Du har kanske länge drömt om att starta ett eget företag, nämnt tanken för vänner och familj eller till och med utforskat affärsidéer. Om du är redo för att förverkliga drömmen om att arbeta för dig själv bör du göra en kursändring i karriären.

Du vill lämna ett arv efter dig

Vill du ägna dig åt ett mer meningsfullt arbete? De flesta vill känna att de har gjort en skillnad i sin karriär. Om du måste kämpa för att se vad du bidrar med till eftervärlden, kan det vara ett tecken på att det är dags att hitta en ny väg.

Tanken på status quo är värre än förändring

Har du kommit till en punkt där tanken att fortsätta på nuvarande jobb är otänkbar? Kanske är du redo att göra något nytt även om du inte exakt vet vägen dit, eller så har du redan börjat skissa på en färdplan. Om det inte är ett alternativ att vara kvar där du är nu, är du startklar för en förändring.