Lär dig knepen för att konversera på minglet

2017-07-04 10:00  
Gör inte minglet krångligare än vad det är. Foto: Nicklas Elmrin / GP / IBL Bildbyrå

En reserverad svensk har inte minglandet i blodet – men det finns knep som gör mötet med främlingar mindre plågsamt. Här är några av dem, och tio frågor som kan hålla konversationen flytande.

Att skaffa nya kontakter och göra ett bra intryck – det är de två viktiga skäl till att utsätta sig för mingel. Men det gäller att inte stå i hörnet som en säck fjolårspotatis. Forskning visar att det första intrycket inte skapas när du öppnar munnen – det etableras redan när den andra personen ser dig. De riktiga mingelproffsen inleder därför konversationen med hjälp av kroppsspråket, på väg fram till sin nya samtalspartner.

Detta bör du försöka ta efter. Kroppsspråket ska vara öppet, med synliga händer. Krama inte handväskan, och göm inte handen bakom ryggen eller i fickan. Axlarna ska vara sänkta och tillbakadragna. Den motsatta hållningen signalerar nämligen rädsla, vilket inte är en bra inledning. Det allra viktigaste är dock leendet och ögonkontakten.

Hur väljer man då ut sitt ”offer?” Det kan verka frestande att ge sig in i ett pågående samtal där den sociala dynamiken redan verkar fungera. Men om personerna står tå mot tå så signalerar detta att de har fokus på varandra, och då bör du inte bryta in.
Satsa istället på någon som i likhet med dig står ensam. De är förmodligen lika obekväma som du i sammanhanget, och blir glada över att de själva slapp göra en jobbig framstöt. Tänk på hur du står positionerad. Om du vill locka in fler människor i din samtalsgrupp så bör du undvika att stå ansikte mot ansikte, utan istället vinkla ut kroppen mot rummet.

Motvilliga minglare dras ofta till ett dött hörn av lokalen. Det gör inte saken bättre. Placera istället dig själv nära mat och dryck där det finns ett ständigt flöde av människor. Sätt dig för guds skull inte i en soffa. Att strosa fram och slå sig ned bredvid en främling känns inte naturligt för de flesta. Att nalkas någon obekant och placera skrevet i ansiktshöjd kräver dessutom en enorm självsäkerhet. Om du redan sitter i soffan och gör misstaget att börja sms:a, för att inte se bortkommen ut, så kan du vara helt säker på att ingen kommer försöka ta kontakt.

Nedan hittar du en rad frågor som kan hålla en konversation flytande, men hur vet du att du träffat rätt med samtalsämnet? Det finns faktiskt en signal som delas av alla kulturer – de höjda ögonbrynen. När du märker tecknet så är dags att mjölka ut alla frågor som du kan uppbringa kring ämnet.
Ett problem kan vara att på ett snyggt sätt ta sig ur ett samtal, och det gäller att inte snoppa av någon – för det sista intrycket du gör är lika viktigt som det första. Öppna för en utgång med en fråga om framtiden, exempelvis ”vad ska du göra i sommar/höst?”. Det flyttar fokus från nutiden, och efter att du önskat ”lycka till med maratonloppet” så känns ett avsked naturligt.

Tio frågor som håller samtalet flytande

1. Hur har din dag/kväll varit?

2. Vad är den största utmaningen för dig på jobbet just nu?  

3. Vilka arbetsplatser har du jobbat på tidigare?

4. Vilket lärosäte utbildade du dig vid – hur var studentlivet där?

5. Vad är det bästa som har hänt dig den här veckan, privat eller jobb?

6. Vad gör du helst när du inte jobbar?

7. Vad ser du fram mest mot just nu?

8. Var växte du upp – vad var det bästa/värsta med det?

9. Jag har inte sett några nyheter i dag – har det hänt något intressant?

10. Vilken komiker/artist tror du skulle vara bäst på att få igång det här minglet?
 

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt