Från och med i höst satsar Jernkontoret, stålindustrins branschorganisation, nio miljoner kronor om året på utbildningsstipendier.
- Jernkontoret vill med stipendierna bryta den nedåtgående trend som uppmärksammats under en
följd av år vid intagning till de tekniska högskolorna, säger Hans Sandberg, teknisk direktör vid Jernkontoret.
Stipendierna kommer att delas ut till alla teknologer som studerar KTH/Materialteknik med inriktning mot stålindustrins behov. Kravet är att man läser år ett och två vid Högskolan Dalarna i Borlänge. Sedan kan man välja att avsluta den där eller läsa årskurserna tre och fyravid Kungliga Tekniska Högskolan (Stockholm).
- Varje teknolog kan totalt få högst 140 000 kronor skattefritt. Tillsammans med bidragsdelen från CSN kan man i stort sett gå igenom en civilingenjörsutbildning utan några lån, säger Hans Sandberg.
Redan tidigare satsade Jernkontoret 1,6 miljoner kronor om året på stipendier som gav åtta ungdomar från Bergslagsregionen 150 000 kronor vardera.
- Det innebar en kraftig ökning, mer än en dubblering, av antalet sökande från Bergslagen och det var också det vi eftersträvade, säger Hans Sandberg.
Ett problem har varit att många av de KTH-studenter som industrin behövt kommer från Stockholm och de vill inte flytta ut i landet efter examen.
För att fortsatt kunna erbjuda ungdomar, från framförallt Bergslagsregionen, utbildningslinjen KTH/
Materialteknik, så satsar Jernkontoret även tio miljoner kronor i ett nytt bearbetningscentrum för forskning och utbildning vid Högskolan Dalarna i Borlänge. Bakom Bearbetningscentrum står också Stiftelsen för Metallurgisk Forskning i Luleå (Mefos), Institutet för Metallforskning i Stockholm, Korrosionsinstitutet i Stockholm samt KTH och Högskolan Dalarna.
Här kommer man att få lära sig hur stål bearbetas och vidareutvecklas. Därmed kan hela civilingenjörsutbildningen genomföras i Borlänge och behöver inte delas upp, som idag, med de två avslutande åren i Stockholm.
Jernkontorets satsning på stipendier är unik för Sverige. Ulla Ericson, ansvarig för frågor som rör utbildning, kompetensutveckling samt forskning och utveckling på Svenskt Näringsliv känner inte till något liknande initiativ.
- Rekryteringen till naturvetenskapliga och tekniska utbildningar är en fråga som prioriteras högt av våra medlemsförbund. Där pågår diskussioner om hur man ska stimulera ungdomar. Det är en fråga som måste hållas aktuell, säger Ulla Ericson.