Karriär

Här är tipsen som maxar lugnet på jobbet

Du kan få ut mycket av dina långsamma jobbdagar. Foto: Pixabay
Du kan få ut mycket av dina långsamma jobbdagar. Foto: Pixabay

Är det segt sommartempo på jobbet? Passa på att utnyttja tiden.

Publicerad

När det är som tuffast på jobbet med ständiga deadlines kan en paus framstå som en dröm. Men när takten saktar av kan en rastlöshet infinna sig i stället för att du njuter av lugnet.

Förmågan att hantera dalarna kan dock få stor påverkan på den långsiktiga produktiviteten och arbetsglädjen. Det menar Elizabeth Grace Saunders, expert på tidshantering, i en artikel i Harvard Business Review. Här är hennes tips för att få ut det mesta av långsamma jobbdagar:

Gör en plan. När trycket blir mindre är det lätt att bli distraherad av obetydliga småsaker och lägga fokus på att planlöst surfa på internet eller ägna sig åt överdrivet mejlande. För att motverka detta behöver du ha en tydlig och medveten plan för dagen. Skriv därför ner två eller tre viktiga arbetsuppgifter och småsaker du vill beta av på din att göra-lista.

Se till att få mer gjort. Det är också en bra idé att uppskatta hur mycket tid du vill investera i varje aktivitet. Sätt en deadline på förmiddagen för att avsluta din första viktiga uppgift. Därefter kan du göra några mindre sysslor. Efter lunch jobbar du vidare med dagens andra större uppgift. Genom att dela upp arbetsdagen till mini-leveranser blir den mindre tråkig.

Utveckla dig. Lugnare perioder på jobbet innebär en möjlighet att göra förbättringar. Överväg yrkesutveckling som du normalt sett inte har tid med, exempelvis att delta i konferenser, putsa på cv:t, snygga till Linkedin-profilen eller gå en onlinekurs. Det här är investeringar som hjälper dig framåt i ditt nuvarande jobb eller öppnar nya dörrar i framtiden.

Jobba framåt. Lugna dagar erbjuder en chans att beta av praktiska eller administrativa bestyr som kan bli irritationsmoment under stressigare perioder. Kanske kan du även ta en ledig dag för att fixa privata saker som du inte har hunnit med när tiden varit knapp.

Odla relationer. Om du vanligtvis säger nej när medarbetare frågar om du vill luncha, är det dags att följa med nu. När du inte är så pressad av jobb kan du även lära känna dina kollegor bättre genom att ta en kaffe eller bara stanna till vid deras arbetsplatser. Det här gör att du banar väg för effektiva samarbeten under stressigare tider framöver.

Ta en ledig dag. När det är lugnt på jobbet kan du passa på att investera i livet utanför. Ta ledigt en halvdag under fredagen för att umgås med vänner, familj eller ta tag i eftersatt hushållsarbete. När du inte försöker pressa in sådant under jäktigare perioder kan du uppskatta detta andrum samtidigt som du förblir fokuserad när du är på jobbet.