Anne-Charlotte Horgby
08-796 66 00
- De tekniska högskolornamåste bort från spritglorifiering och grabbighet. Det säger Chalmers rektor Jan-Eric Sundgren som kommentar till den debatt som chalmeristen Frida Lund initierat i media. Hon hävdar att skolan bär på en dubbelmoral, som bottnar i att kvinnor inte godkänns som riktiga chalmerister av män bland lärare och studenter.
Det avskräcker kvinnor från att studera på Chalmers.
- Skolledningen måste bestämma sig för vad den vill. Å ena sidan välkomnas tjejer och utbildningen anpassas för att passa oss också. Å andra sidan stödjer man teknologföreningen CS med pengar och bra lokaler, trots att den är hemlig, liknar ett ordensällskap och bara tillåter manliga medlemmar, säger Frida Lund.
- Jag tycker att skolledningen och studentkåren ska sluta stödja denna förening, som grundades 55 år innan kvinnor fick rösträtt, och som vägrat följa med sin tid. Kvinnor vill inte gå på en skola där de inte är välkomna i vissa sammanhang bara för att de är kvinnor.
Det finns fler exempel på aktiviteter som stöds av högskolan och som utestänger kvinnor.
- Studentspexet har med tjejer, men de får inte stå på scen, utan bara göra saker bakom scen, som att sy kläder.
Frida Lund läser datateknik. Hon rycktes med av skolans stämning och traditioner när hon började. Det uppfattar hon inte som positivt i dag.
- Man förändras så snabbt när man är ny. Jag blev manligare, mindre ödmjuk, tuffare. Det vi kvinnor är bra på, att se ett värde i alla människor, inte bara i dem som går på Chalmers, togs bort.
Hon tycker inte att hennes kritik hamnar i konflikt med att det även finns föreningar för kvinnliga studenter på Chalmers, eftersom män är välkomna som medlemmar och föreningarna erbjuder full insyn. Men hon beklagar att det inte finns någon förening för blandat nätverkande.
- Som kvinna får man ett mindre nätverk för framtiden än männen eftersom här finns så få kvinnor.
Efter fyra år på Chalmers blev Frida Lund till slut så less på den dåliga jämställdheten, att hon nyligen skrev en debattartikel i Göteborgs-Posten, där hon ifrågasatte om målet att rekrytera fler kvinnor till Chalmers verkligen är prioriterat. Till största delen har hon fått en positiv respons på att hon väcker diskussionen, bland andra från rektor Jan-Eric Sundgren.
- Det är bra med en öppen debatt, särskilt när den tas upp av studenterna själva. Men det är inte enkelt att stävja traditioner som har fyllt och fyller ett behov, säger han.
Jan-Eric Sundgren uppfattar föreningar och aktiviteter för enbart manliga studenter som extrema uttryck för en besvärande grabbig teknologkultur som återfinns på alla tekniska högskolor. Förhärligandet av sprit- och öldrickande är ännu ett exempel på något som stöter bort kvinnor. Han vill se en mångfald på skolan, inte bara när det gäller kön, utan också kulturer, och ser debatt som ett sätt att uppnå detta.
- Vi måste jobba på alla fronter, men vi kan inte införa förbud mot någon tradition eller förening, utan måste i stället försöka verka inifrån för att förändra attityder.