På ett halvår har Daniel Kronheffer och Gustav Anderson förvandlats från mer eller mindre vanliga teknologer till småföretagare, arbetsförmedlare och förhandlare.
Tillsammans med ytterligare två studenter på KTH har de startat ett mellanting mellan arbetsförmedling och konsultföretag för studenter. Företag som behöver hjälp med småprojekt får hjälp av deras bolag, Kulan studentkompetens teknik, med att hitta någon som kan utföra uppdraget - till ett betydligt lägre pris än med en vanlig konsult.
Den här sortens verksamhet har börjat växa upp på flera universitet och högskolor. Uppdragen för teknologerna kan handla om att räkna ut ett företags ventilationsbehov, göra cadritningar eller att sondera marknaden inom ett teknikområde.
- Just nu har vi sju projekt igång, berättar Gustav Andersson.
Sedan Kulan startade på KTH i höstas har ett tjugotal projekt avverkats. Daniel Kronheffer har hunnit ta examen, och arbetar heltid i företaget med att ragga nya uppdrag och välja ut rätt teknologer för de olika uppdragen. De andra tre delägarna jobbar halvtid vid sidan av studierna.
- Det var knepigt i början, innan vi hade hittat de exakta arbetsformerna, säger Daniel Kronheffer.
Idag har känner de sig starkare när de förhandlar om nya projekt med möjliga kunder. Och de har lärt sig att vara tydligare när de delar ut uppdragen till studenterna. Kvalitetskontrollen sköter de själva.
- Vi är väldigt nöjda med studenternas arbete, säger Gustav Anderson, de är nästan litet för ambitiösa.
Lönen ligger på mellan 100 och 150 kronor per timme.
Ibland får teknologerna som jobbat med projekten hjälp av sina lärare med att kolla resultaten - och oftast utan att lärarna begär ersättning.
- De flesta har tyckt att det är roligt när studenterna är intresserade av deras ämne - det kanske handlar om fem minuter för dem att titta på en rapport eller diskutera en frågeställning, säger Daniel Kronheffer.
Skulle det värsta inträffa - att någon räknat fel - finns en försäkring som ska täcka kostnaderna. En försäkring skräddarsydd för Kulan.
Företagandet har inneburit många små och stora bekymmer. För någon vecka sedan kom äntligen utbetalningen av ett banklån de väntat på. Att hitta en lokal att sitta i tog evigheter, många slåss om de rum som finns på högskolan.
Till slut fick de tag i två små rum i en undangömd korridor mellan två föreläsningssalar. Och den egna lönen är inte så fet:
- Vi tar ut mindre själva än vi betalar till studenterna, säger Gustav Anderson.
- Det värsta som kan hända är att vi går i konkurs och förlorar de
25 000 kronor var vi har lagt in. Men vi får jättemycket erfarenhet, säger Daniel Kronheffer.
Vid det här laget ser de inte längre någon överhängande risk för konkurs. Men de har vuxit på flera sätt.
- Man har fått inblick i hur det är att vara konsult, lärt sig driva projekt, intervjua studenter, att diskutera ekonomi med kunder, räknar Gustav Anderson upp.
Och Daniel Kronheffer fyller i:
- Att ge sig in i alla de här rollerna, som man inte skulle få prova på samtidigt annars, är oerhört lärorikt.