Karriär
Framtidens chef – var beredd på turbulens
Släpp kontrollbehovet och var beredd på turbulens och överraskningar. Det är psykologen Fredrik Hillvesson budskap till framtidens chefer.
En stor uppgift för chefer i framtiden är att coacha och inspirera sina medarbetare. Det sade Fredrik Hillvesson, psykolog och ledarskapsexpert i tidningen Chef, när han inledningstalade på Chefgalan.
I sin chefsspaning framhöll han tre viktiga förändringar.
1. Att vara chef handlar fortfarande om att leverera resultat, men chefen måste numera också stå för jämställdhet, hållbarhet och mångfald. Yngre medarbetare kräver alltmer att företaget har sunda värderingar. Bra lön räcker inte .
2. Vi lever i en turbulent tid. Digitaliseringen och teknikutvecklingen i övrigt gör världen väldigt oförutsägbar. Du måste hela tiden ifrågasätta dig själv och vara ödmjuk, kliva ner från piedestalen.
3. Chefer måste bli än mer generalister. Det är omöjligt att hålla sig uppdaterad på allting, det gäller att omge sig med experter. Här ligger det svenska ledarskapet i tiden, det är lättare att lämna expertrollen i ett mindre hierarkiskt ledarskap.
Vinnarna på Chefgalan 2015
Årets chef: Christina Forsberg, CSN.
Årets ledarutvecklare: Lise-Lotte Oldmark, Academia.
Årets hälsofrämjande chef: Magnus Sallbring, Atea Sverige.
Årets mångfaldschef: Olof Faxander, Sandvik.
Ung chef: Sara Johansson, Scandic Hotels.