Karriär

Fem tips för att göra ett bra intryck under jobbintervjun

Foto: Elena Elisseeva / Alamy
Foto: Elena Elisseeva / Alamy

En jobbintervju är stressframkallande för de flesta eftersom mycket står på spel. Men det går att förbereda sig för att utstråla självsäkerhet, kompetens och pålitlighet.

Publicerad

Många upplever att det jobbigast vid en jobbintervju är att kliva in i rummet. Det menar karriärcoachen Ashley Stahl som har förberett många kandidater inför intervjuer. Men här gäller det att dra fördel av situationen för att kunna göra ett bra intryck under några få sekunder. I en artikel i Forbes listar hon sina bästa tips:

Le uppriktigt

När du ler förbättras humöret och det smittar även till andra. Men att bara dra på smilbanden räcker inte. Våra hjärnor kan snabbt skilja ett falskt leende från ett äkta. Under förberedelserna för intervjun kan du föreställa dig en situation där du känner glädje, eller tänka på någon du gillar. Det kommer att höja humöret och resultera i ett genuint leende.

Fast handslag

Ett handslag påverkar inte bara personen du hälsar på, utan även resten av människorna i rummet. När du går runt och hälsar aktiveras nämligen hjärnans belöningssystem även hos personer som observerar hälsningen. Enligt en studie ger ett fast handlag ett bestående intryck. Slappt handslag signalerar däremot blyghet och mindre bildning. Det är också viktigt att se personer i ögonen.

Förstå företagets klädkod

Att förbereda rätt klädsel är svårt. Gör därför lite efterforskningar för att lära dig mer om företagskulturen. Det kan exempelvis finnas bilder på anställda på webben. Linkedin kan också ge ledtrådar. Är du osäker är det bättre att komma lite för uppklädd än tvärtom, men se till att du känner dig bekväm. Kläderna ska varken distrahera dig eller personerna du träffar.

Öva rösten

Människor som har en tydlig och fyllig röst har en fördel, men här krävs träning. Ett tips är att använda sig av magen vid andning. Stå upp och ta djupa andetag. Andas ut med hjälp av magen innan du börjar prata. Då ökar resonansen i rösten och nasala ljud minskar.

Hållning som en superhjälte

Ditt kroppsspråk och hållning kan vara avgörande för ett första intryck. En rak hållning kommer att göra stor skillnad jämfört med en ihopsjunken stil. Gå in på en toalett och posera som exempelvis Superwoman, alltså höftbrett med fötterna, händerna nedanför midjan och dra tillbaka axlarna. Känn självförtroendet komma, och du är redo att göra ett första intryck som består under hela intervjun.