Karriär

Chalmers i topp i världens största ingenjörstävling

Chalmers Formula Student-bilen CFS 13. Foto: Datarendering Mikael Sedlacek
Chalmers Formula Student-bilen CFS 13. Foto: Datarendering Mikael Sedlacek
Chalmers Formula Student vinner på Silverstone i juli 2012 med bilen och teamet CFS 12. Foto: L.Butcher
Chalmers Formula Student vinner på Silverstone i juli 2012 med bilen och teamet CFS 12. Foto: L.Butcher

Här är den nya lättviktsracer som ska försvara Chalmers färger i nästa års Formula Student-tävlingar. Chalmers tillhör nu eliten i det som brukar kallas världens största tävling för ingenjörsstudenter.

Publicerad

I onsdags var det releaseparty på Chalmers i Göteborg. Då visade det nya Formula Student-teamet upp ritningarna på den bil som nästa sommar ska tävla mot hundratals andra studentlag från över 30 olika länder.

Den nya bilen, CFS13, ska bli lättare, snabbare och ännu bättre än 2012 års vinnarbil som kom etta på Silverstonebanan i England i juli och trea på Hockenheimring i Tyskland i augusti.

Den prestationen förde upp Chalmers till tionde plats av totalt 511 Formula Student-lag från hela världen. Inget annat nordiskt studentlag har lyckats med den bedriften.

- Det handlar om mycket mer än att bygga den snabbaste Formula Student-bilen. Det här är en tävling i ingenjörskonst. Utmaningarna är att sätta samman ett team som både kan lösa tekniska problem och samarbeta på ett konstruktivt sätt, säger projektledaren Jonathan Rice.

Han är irländare till födseln men blågul i själen. Att stå på prispallen på Silverstonebanan i somras, insvept i den svenska flaggan var stort.

- För mig kommer Sverige i första och universitetet i andra hand. Vi samarbetar med alla svenska Formula Student-teamen – KTH, Lund, Karlstad och Linköping. Vi ska visa världen att svenska universitet kan leverera morgondagens ingenjörer, säger Jonathan Rice.

En förklaring till CFS-teamets framgång är samarbetet med teamets partners inom den svenska industrin.

- Det handlar inte om pengar utan om ett tätt samarbete där våra partners bjuder på sin kunskap och sin utrustning. Vår budget är bara en tiondel av vad de bästa lagen har. Ändå lyckas vi få höga poäng i alla moment.

En annan viktig förklaring till de senaste årens framgångar är en allt högre dos av testkörningar.

När CFS-teamet 2010 kom på elfte plats hade man 160 kilometers testkörning bakom sig. Året därpå hade Jonathan Rice skruvat upp ambitionen rejält och 500 kilometers tester resulterade i en fjärde plats på Silverstone.

I år, när Chalmers tog hem totalsegern, hade man 1 300 kilometers testkörning i ryggen med allt vad det inneburit i form av finslipning av konstruktionen.

- Vi dokumenterar allt och lär oss av misstagen. Allt vi gör är datadrivet, säger Jonathan Rice.

Nu är utmaningen att klättra på den internationella rankningen från tionde till femte plats.

-Placeringen beror naturligtvis på konkurrensen. Men vårt mål är att få 900 poäng i årets tävling och då har vi stor chans att komma högre upp i världsrankningen. I år hade vi 850 poäng. Det gav en seger i Silverstone och en tionde plats totalt, säger Jonathan Rice.

Nästa utmaning blir också att konstruera en helektrisk Formula Student-bil till tävlingarna 2014. I år blir det ett försök med en ektrisk drivlina i 2011 års chassi.

- Vi bygger ingen racerbil. Vi bygger en tävlingsbil som tävlar i världens största ingenjörstävling för studenter, säger projektledaren Jonathan Rice.

Formula Student

Formula Student är en internationell tävling som går ut på att under ett års tid konstruera och bygga en ensitsig formelbil och ”tävla” med den i åtta olika klasser - fem dynamiska moment och tre statiska.

Det handlar om acceleration, kurvtagning på våt asfalt, snabbhet, uthållighet, koldioxidutsläpp samt försäljningsstrategi, produktionsmetoder och design.

Bilen ska designas för att kostnadseffektivt kunna tillverkas i tusen exemplar.

Teamet ska för en jury kunna presentera en kostnadsanalys där varje komponent på bilen redovisas när det gäller materialval och processer. Man ska också kunna ge lösningar på nya krav om kostnadsreduktion, design och tillverkning.

Juryn ska bedöma hur produktionsfärdigt konceptet är samt teamets förmåga att marknadsföra och hålla ihop projektet.

Fakta CFS 13

Längd 3 meter

Bredd 1,4 meter

Höjd 1,3 meter

Hjulbas 1,53 meter

Spårvidd 1,21 meter

Högsta vikt utan för förare 190 kilo

Motor 4-cylindrig 2008 Yamah FZ-6600 cc, fyrtakt. Studentbyggt insug och utblås.

Cylinderdiameter 65,4 millimeter

Slaglängd 44,5 millimeter

Effekt 90 hästkrafter vid 12000 varv per minut

Vridmoment 68 newtonmeter vid 8500 varv per minut

Växellåda 6-växlad Yamaha men med bara 1-3 i funktion. Pneumatisk växling med paddlar på ratten. Kedjedrift.