IT-SÄKERHET

Porrsajter tar strid mot EU – vill inte övervakas

Pornhub säger sig ha 33 miljoner besökare varje månad från EU-området. Xvideos, en annan porrsajt, säger att de har 160 miljoner. Till höger: Margrethe Vestager, EU-kommissionär för konkurrensfrågor.

Flera stora porrsajter är sura över att anses vara stora porrsajter i EU:s ögon och har nu överklagat reglerna som säger att de är stora porrsajter.

Det är Pornhub, Xvideos och Stripchat som under EU-lagen DSA anses ha tillräckligt många användare, 45 miljoner månadsvis, för att lyda under unionens strängaste regler. Beslutet om bolagens storlek togs i slutet av december, men nu rapporterar Politico att de tre överklagar EU:s klassificering.

Att utses som en VLOP (very large online platform) innebär bland annat att företaget behöver dela med sig av information om sina annonsörer, något som Pornhub och Xvideos inte vill. Pornhub och Stripchat vill även nedgraderas till en mindre sträng övervakningskategori och anser inte att de har så många användare varje månad som EU säger. Xvideos säger att de har 160 miljoner användare varje månad inom EU, Pornhub säger att de har 33 miljoner och Stripchat att de har 32 miljoner.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här