Ny Teknik startar podd om internet of things

2017-03-16 10:00  
Första avsnittet av IoT-podden från Ny Teknik släpps torsdag 16 mars. Linda Krondahl, vd på Things är då gäst. Paulina Modlitba Söderlund är programledare och Fredrik Karlsson från Ny Teknik sidekick. Foto: Christian Rhen

Från ett sidofenomen till något som angår alla – utvecklingen inom internet of things går i rasande takt. Och nu får ämnet ett eget radioprogram.

Internet of things, iot, eller sakernas internet som vi ibland översätter det, skapar ständigt nya möjligheter. Diskussionerna har tidigare handlat mycket om sensorer och liknande – teknik som gör att saker eller hela fabriker kan koppla upp.

– Men alla vet inte vilka möjligheter som skapas. Och varför ska man satsa på att koppla upp hela sin verksamhet om man inte förstår nyttan? Det finns en stor kunskapstörst kring iot och därför startar vi på Ny Teknik nu IoT-podden, säger Fredrik Karlsson, redaktör på Ny Teknik och bisittare i podden.

Programledare är Paulina Modlitba Söderlund, som är civilingenjör och före detta robotforskare. Hon har på regeringens uppdrag suttit i Digitaliseringskommissionens expertråd samt är debattör och influencer när det gäller digitalisering och jämställdhetsfrågor.

– Iot har varit ett buzzword som är abstrakt och svårt att förstå. Nu har allt fler börjar intressera sig för hur det kommer att påverka vår vardag, vårt samhälle och vårt sätt att göra affärer. Och mer kunskap behövs, säger hon.

Lyssna på Iot-podden här:

 

... eller lyssna genom att följa iot-podden direkt via Soundcloud!

Regeringen har slagit fast att vi i Sverige ska bli bäst i världen på att nyttja möjligheterna med internet of things. Det blir ett avstamp för podden som i de olika avsnitten djupdyker i ett tema, som industri, uppkopplade fordon, it-säkerhet med mera.

Första avsnittet är övergripande, om utveckling och trender inom iot. Linda Krondahl är gäst. Hon är vd på Things, en hubb i Stockholm för unga hårdvarubolag som hon grundat tillsammans med iot-experten Magnus Melander. De samarbetar med stora industribolag som får hjälp att få fart på teknikutvecklingen – bland annat inom internet of things.

– För några tiotal år sedan började internet förändra hur vi kommunicerar med varandra och världen på sätt de flesta av oss inte kunnat förutspå. Iot knyter nu samman den fysiska världen med den uppkopplade när tingen omkring oss själva börjar kommunicera, säger Linda Krondahl.

 

Paulina Modlitba Söderlund programleder IoT-podden med Fredrik Karlsson från Ny Teknik som sidekick. Foto: Christian Rhen

Hon berättar i programmet om bolaget som utvecklat en drönare för gruvan. Bland annat. För möjligheterna med iot är stora, menar Linda Krondahl.

– Precis som vid internets intåg vet vi inte vad iot kommer att leda till på längre sikt, bara att det kommer att öppna nya möjligheter, behov och utmaningar. Och precis som med internet kan man anse att det är en fluga – eller hoppa på tåget, lyssna, lära och vara nyfiken, och vara redo att möta de möjligheter och utmaningar det för med sig.

Så hittar du podden

IoT-podden från NyTeknik hittar du på Soundcloud och Itunes. Den kan också nås från www.nyteknik.se eller via sociala medier: Facebook, Twitter, Instagram och Linkedin.

Vi gör podden

Programmet görs av Ny Teknik och sponsras av teknikkonsulten Rejlers samt Telenor Connexion – två företag som precis som Ny Teknik noterat att det finns både kompetensbrist och stort intresse kring iot.

Som samarbetspartner finns också Hallström PR och Beppo, med stor erfarenhet av produktion för radio och podcast.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer