SAMHÄLLE
Flera åtalas i Sveriges största avfallshärva
Den så kallade ”Skultunatippen” i Skultuna i Västmanland. En av flera platser i Mellansverige som företaget Think Pink förvandlat till ett sopberg. Uppskattningsvis 39 000 ton osorterade sopor ligger på platsen. Arkivbild.
Fredrik Sandberg/TT
Totalt elva personer åtalas för inblandning i avfallshärvan i Think Pink-målet som har beskrivits som Sveriges största miljöbrottshärva.
– Det finns enorma pengar att tjäna för den oseriösa aktören, säger åklagare Linda Schön.
Fem av dem åtalas för grovt miljöbrott.
– De är dem som har varit mest aktiva i den här brottsliga verksamheten, säger Anders Gustafsson, förundersökningsledare, på en pressträff.
Vidare åtalas fem personer för miljöbrott av normalgraden och en person för medhjälp.
– Det här är ganska svårupptäckt, säger åklagaren Linda Schön om den här typen av brottslighet.
Förundersökningen om miljöbrott är en av de största utredningarna i sitt slag och berör 21 olika platser i 15 kommuner i Mellansverige.
– Det här är ett avfallsbolag som har tagit emot stora mängder avfall utan att ha förmåga att hantera det här avfallet, säger Anders Gustafsson.
Avfallsföretaget startades 2012 av två makar och några år senare, 2016, bytte det namn till NMT Think Pink. Utredningen inleddes 2020 angående misstankar om grova miljöbrott och kvinnan och hennes dåvarande man satt då häktade i flera veckor.
Fakta
Think Pink-härvan
(TT)
- Avfallsföretaget som brottsutredningen handlar om startades 2012. En av grundarna var kvinnan som kom att kallas "Queen of Trash".
- 2016 tog företaget namnet NMT Think Pink.
- 2018 fick kvinnan pris som lovande entreprenör av Dagens Industri.
- 2020 inleddes en utredning angående misstankar om grova miljöbrott. Kvinnan och hennes dåvarande man satt häktade i flera veckor.
- Utredningen handlar, bland annat, om avfallshantering på 21 platser i 15 olika kommuner: Botkyrka, Huddinge, Haninge, Eskilstuna, Flen, Strängnäs, Gullspång, Skövde, Laxå, Västerås, Norberg, Håbo, Uppsala, Norrtälje och Östhammar.
- Man har även utrett misstankar om penningtvätt.
- Det har, på senare tid, funnits ett tiotal misstänkta personer.
- Materialet är omfattande. Utredningen består av cirka 45 000 sidor.
Källa: Åklagarmyndigheten