VTT:s metod ska få upplösta gamla kläder att bli nytt garn

2017-11-03 12:35  

Utsliten bomull är svår att göra nya tyger av. En ny finsk metod använder en kemisk process för att få fram nya garner.

Kan en gammal t-shirt bli något annat än en trasa? I Finland har forskningsinstitutet VTT utvecklat en metod som kemiskt återvinner bomull och annan cellulosabaserad textil, som viskos. Nu har de första färdiga produkterna tagits fram: garn och ett par tunnstickade fingervantar.

Fibrerna i bomull slits och blir kortare och kortare ju mer en textil används, och fungerar därför sämre för mekanisk återvinning, när fibrerna rivs upp. Med VTT:s teknik går det att komma runt det problemet, och få fram textilier med längre och mer slitstarka fibrer.

Metoden går ut på att lösa upp textilier i en kemisk metod kallad CCA, en cellulosakarbamatprocess. Den liknar processen för att tillverka viskos från cellulosamassa, men utan att använda lösningsmedlet koldisulfid som är miljömässigt problematisk.

Läs mer:

Läs mer: H&M investerar i ny svensk textilteknik

Från den massa som blir resultatet går det att ta fram ett nytt garn, för att tillverka nya textilier. I en tidigare viskosfabrik i Valkeakoski har en första uppskalad produktion testats. Garnet spanns sedan vid Tammerfors tekniska universitet, och stickade produkter har tagits fram av företaget Agtuvi.

Ett nystartat företag har etablerats för att kommersialisera processen, The Infinited Fiber Company.

I Sverige har företaget Renewcell utvecklat en egen, liknande teknik för att lösa upp bomullstextilier och få fram en råvara till nya textilier. I år har Renewcell startat en första tillverkning i industriell skala, och nyligen gick H&M med en investering i företaget.

Bomull står för en fjärdedel av alla textilier som produceras i världen, men odling och produktion kräver stora mängder vatten. Vid konventionell odling används också stora mängder bekämpningsmedel.

Samtidigt finns inga storskaliga metoder att materialåtervinna bomull, och om det återanvänds blir bomull och andra cellulosatextilier enklare produkter som trasor och stoppningsmaterial.

Anna Orring

Mer om: Textilteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer