Trauma i barndomen påverkar generna

2009-03-05 13:53  

Misshandel under uppväxten kan förändra arvsmassan och det sätt våra gener fungerar på. Det konstaterar kanadensiska forskare i en ny studie.

- Funktionen hos DNA är inte så permanent som man trott tidigare, säger Michael Meaney vid Douglas Mental Health University i Montreal i Kanada. Samspelet mellan miljö och arv spelar en viktig roll för hur våra gener fungerar.

Tillsammans med en grupp kanadensiska forskare har han studerat hjärnvävnad från 36 personer. 12 av dem hade varit utsatta för fysisk eller psykisk misshandel under uppväxten och begått självmord senare i livet , 12 hade begått självmord men inte varit utsatta som barn och 12 var kontrollgrupp.

Resultatet visade att generna från den utsatta gruppen hade förändringar som de andra två grupperna saknade. Förändringen var av ett slag som forskarna tidigare visat utvecklats hos musungar som inte behandlas väl av sina mödrar. Resultatet blev att musungarna klarade stress sämre än de ungar som hade mammor som gav dem närhet och omsorg.

Rent vetenskapligt handlar genförändringen om att extra kemiska föreningar (metylgrupper) hängs på arvsmassan. Det gör att generna inte fungerar som de ska och att hjärnan inte får tillräckligt med receptorer för att binda viktiga hormoner som motverkar stress ( så kallade glukokortikoider).

Michael Meaney, som är en världsauktoritet inom forskningsområdet om hur miljö påverkar våra gener (epigenetik), påpekar att förändringarna kan gå tillbaka med rätt behandling. Men då måste förändringarna först upptäckas.

Forskarnas resultat beskrivs i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature Neuromedicine.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: DNA,

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer