Svalgcancer dödar 100 om året – forskare oroas över snabb ökning

2019-03-18 07:59  
Svalgcancer tar omkring 100 liv per år i Sverige. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT /

Svalgcancer skördar omkring 100 liv per år i Sverige, och kan i många fall kopplas till HPV-virus, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ungefär 350 fall om året upptäcks – fler än tidigare. Enligt forskare är det förändrade sexualvanor som bidrar till ökningen. Svalgcancer är bland de cancerformer som ökar snabbast, och bland forskarna finns en oro över den brant stigande kurvan och det faktum att bara flickor i dag får vaccin mot HPV.

Både pojkar och flickor kan drabbas av viruset, och också få cancer. Nu tycker forskarna att både pojkar och flickor ska få vaccinet, men beslutet från regeringen dröjer.

Läs mer: Ai bättre än läkare på att hitta livmoderhalscancer

– Kanske har man inte varit så medveten om hur stort problemet är och kommer fortsätta att vara i kanske 30 år till, säger Tina Dalianis, professor emerita i tumörvirologi vid Karolinska institutet till Sveriges Radio.

Mer om: Cancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer