INNOVATION

Så mycket snabbare kan roboten lägga solpanelerna

Roboten lyfter panelen med ett vakuumsystem och placerar den på sin rätta plats.
Roboten lyfter panelen med ett vakuumsystem och placerar den på sin rätta plats.

Med ai och datorseende installerar deras autonoma robot solpaneler. Bolaget hävdar att systemet bygger en ny solcellsanläggning nära 40 procent snabbare än vid en konventionell montering.

Det avslutade pilotprojektet har bevisat att Sarcos Technology and Robotics lösning för solpaneler fungerar, och efter ett godkännande från US Department of Energy planerar bolaget en kommersiell lansering 2024. Det skriver Electrek.

Bolaget är stora inom robotik, och deras senaste robot installerar solpanelerna autonomt. Systemet är inriktat mot solcellsparker, där uppförandet i dagsläget kräver en hel del manuellt arbete.

Två autonoma fordon

The Sarcos Robotic Solar Module Installation Solution använder artificiell intelligens och datorseende för att klara av alla moment. Systemet består i själva verket av två autonoma fordon, där det ena ser till att leverera ett jämnt flöde av solpaneler till Guardian XM.

Systemets olika delar.
Systemets olika delar.

Huvudroboten lyfter panelen med ett vakuumsystem och placerar den på sin rätta plats. Själva infästningen görs dock av en mänsklig operatör, och sensorer på roboten ser till att personalen inte riskerar att träffas av modulen.

För att uppfylla Biden-regeringens mål om att solel ska täcka 30 procent av USA behov anser Solar Industries Association (SEIA) att installationstakten måste öka med 60 procent, detta från och med i dag, till och med 2030. Sarcos robot borde kunna bidra till detta – för enligt bolaget kan deras system bygga en ny solcellsanläggning nära 40 procent snabbare än vid en konventionell montering.