Pentagon äskar för jordbävningsbomb

2009-08-12 13:44  

Amerikanska försvaret vill omfördela en halv miljard kronor till utvecklingen av "bunkerknäckare" – gigantiska bomber som kan tränga djupt ner i marken. Målen tros vara Iran och Nordkorea.

Pentagons ekonomichef Robert Hale har bett amerikanska kongressen om lov att fördela 68 miljoner dollar, ungefär en halv miljard kronor, till utvecklingen av bomber som kan nå skyddade bunkrar djupt under jord. Avsikten är att ha fyra av dessa ”jordbävningsbomber” insatsklara i juli nästa år.

Det nya vapnet kallas Massive Ordnance Penetrator. Det har varit under utveckling under en längre tid, men försenats av budgetskäl. Utomstående bedömare anser att det nya försöket att skynda på utvecklingen beror på de diplomatiska konflikterna med Nordkorea och Iran. Eventuell utveckling av kärnvapen eller annan vapenteknik i dessa länder antas ske i stora bunkrar djupt under jord, både för skydd mot angrepp och skydd mot satellitspaning. Robert Hale hänvisar till ”ett pressande behov att kunna slå mot djupa bunkrar i högriskområden”.

Behovet av mycket stora bomber som kan tränga djupt under marken innan de exploderar upptäcktes redan under det första Irakkriget, men trots stor debatt i USA har inget projekt fullföljts. Under president George W. Bush övervägdes en kärnvapenbärande variant, men idén slopades, bland annat på grund av risken att störa internationella nedrustningsavtal.

De största bomber amerikanska flygvapnet har i bruk i dag väger omkring 2500 kilo, och räcker inte för att slå ut en djup, modern bunker. Massive Ordnance Penetrator kommer att väga 15 ton, varav hela 2,5 ton är sprängmedel. Den ska kunna tränga 65 meter ned i marken innan sprängladdningen utlöses. Den stora vikten gör att endast bombplanen B-2 och B-52 kommer att kunna bära den.

Jordbävningsbombernas historia når tillbaka till andra världskriget. De utvecklades av brittiska RAF för att förstöra u-båtsbunkrar, broar och dammar genom att slå genom fortifikationer eller genom att skapa en tryckvåg i marken som skadade byggnadernas fundament. Omkring 900 användes mot mål över Europa.

Den större varianten, ”Grand Slam”, vägde 10 ton, varav 4 ton var sprängämnet Torpex. Den kunde tränga 40 meter ner i jorden. Sedan krigsslutet har få sett behovet av dessa kolossala bomber, förrän USA nu tagit upp utvecklingen.

Niklas Dahlin

Mer om: Pentagon Bomber

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer