Innovation

Pentagon äskar för jordbävningsbomb

Amerikanska försvaret vill omfördela en halv miljard kronor till utvecklingen av "bunkerknäckare" – gigantiska bomber som kan tränga djupt ner i marken. Målen tros vara Iran och Nordkorea.

Publicerad

Pentagons ekonomichef Robert Hale har bett amerikanska kongressen om lov att fördela 68 miljoner dollar, ungefär en halv miljard kronor, till utvecklingen av bomber som kan nå skyddade bunkrar djupt under jord. Avsikten är att ha fyra av dessa ”jordbävningsbomber” insatsklara i juli nästa år.

Det nya vapnet kallas Massive Ordnance Penetrator. Det har varit under utveckling under en längre tid, men försenats av budgetskäl. Utomstående bedömare anser att det nya försöket att skynda på utvecklingen beror på de diplomatiska konflikterna med Nordkorea och Iran. Eventuell utveckling av kärnvapen eller annan vapenteknik i dessa länder antas ske i stora bunkrar djupt under jord, både för skydd mot angrepp och skydd mot satellitspaning. Robert Hale hänvisar till ”ett pressande behov att kunna slå mot djupa bunkrar i högriskområden”.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här