Ljudvågor släcker bränder

2015-03-30 13:48  

Stoppa bränder utan vare sig vatten eller kemikalier. Ny uppfinning ska släcka skogsbränder med hjälp av ljudvågor.

- Ljudvågor är också tryckvågor, som slussas hit och dit. På så sätt rubbar vågorna syret när de färdas genom luften. Vid en viss frekvens kan ljudvågorna separera syret från bränslet och på så sätt släcka elden, förklarar Viet Tran för The Guardian.

Tillsammans med sin kurskamrat Seth Robertson, vid George Mason University, har han utvecklat en prototyp som släcker eld med hjälp av lågfrekventa ljudvågor.

Brandsläckaren består av en förstärkare, en kraftkälla och en kollimator som riktar flödet av ljudvågor mot elden. Prototypen fungerar för låga bas frekvenser, 30 till 60 hertz, och har testats på små alkoholbränder.

Duon utvecklar för tillfället en brandsläckare till köket, men målet är att testa principen på exempelvis skogsbränder. En idé är att kombinera tekniken med drönare för att släcka stora bränder utan att riskera mänskliga liv.

Uppfinnarna planerar att göra fler tester på olika material som trä, metall och elektriska apparater innan de investerar mer pengar och tid för att söka patent. En utmaning med prototypen är att den saknar en kylare. Eftersom materialet är hett tar elden fyr så fort ljudvågorna tonar ut. En annan fråga är hur mycket energi som krävs för att släcka större eldsvådor som exempelvis i en soffa eller en byggnad.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Katarina Juréen

Mer om: Ljudvågor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer