High-tech kläder gör soldaten osynlig

2010-12-21 11:04  
Indiumtennoxid på fibrerna skyddar mot både EM och IR-strålning.

Det första tyget som skyddar både mot elektromagnetisk och infraröd strålning kan användas för att göra soldater osynliga.

Forskare vid Hohensteininstitutet i tyska Bönningheim har tagit fram textilier som både skyddar mot elektromagnetisk strålning EM och infraröd IR-strålning.

Skyddsverkan får fibrerna genom dopning eller beläggning med indiumtennoxid, en genomskinlig oxidbindning som exempelvis används i tryckskärmar.

Textilier som tillverkats enligt den här principen har vid tester visat sig ha god beständighet vid tvätt, regn och nötning. Plagg som tillverkats av materialet ska inte ha upplevts som obekväma, enligt ett pressmeddelande från institutet.

Projektledaren Edith Classen ser flera användningsområden för tyget, främst då som yrkeskläder.

Mest spektakulärt är uniformer som skulle göra soldaterna osynliga för ir-sikten, samtidigt som uniformen skyddar mot elektromagnetisk strålning.

Tyget lämpar sig också för brandskyddskläder, i gjuterier och svetsverkstäder, liksom för underhållspersonal i telekomanläggningar. Materialet är elektriskt ledande och därmed antistatiskt.

Edith Classen tänker sig också att tyget kan användas i rullgardiner, dels för att hindra solinstrålning varma dagar, dels för att skydda mot strålning från mobilsändare i omgivningen.

Håkan Abrahamson

Mer om: EM Uniform

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer